U Hrvatskom saboru u srijedu je otvorena rasprava o HDZ-ovu prijedlogu opoziva premijera Tihomira Oreškovića, a predsjednik Sabora Željko Reiner uvodno je ponovio kako će Oreškoviću dopustiti da sudjeluje u raspravi iako to, tvrdi, po Poslovniku ne bi trebao učiniti, jer se Vlada u zakonskom roku nije očitovala o prijedlogu.

Tijekom rasprave u Hrvatskom Saboru, premijer Tihomir Orešković odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, a nakon višesatne rasprave u kojoj su saborski zastupnici iznosili svoje viđenje i kritike Vladi, napustio je sabornicu.

"Ovo je tužan dan za Hrvatsku. Tužno je govoriti o opozivu Vlade, dok pola te vlade nije u Saboru. Nisam sretan, nitko ne može biti sretan. Ovo je razgovor o opozivu Vlade, a ne o opozivu Oreškovića", kazao je Prgomet nakon čega je premijer izašao.

"Prevarili ste nas, jedno ste govorili, drugo napravili, a treće je ispalo. Sve nas kao i hrvatsku javnost tretirali ste kao pokusne kuniće. Svima je bilo jasno da taj eksperiment nema budućnost, a to ste i vi shvatili kad su privatni interesi došli u sukob s javnima. Poštovani predlagatelji, ne mrcvarite više hrvatsku javnost, imajte snage priznati da ste nas odveli na stranputicu i dajte narodu mandat. Nemate pravo nas izlagati novome eksperimentu", kazao je Beus Richembergh

U svom govoru Orešković je ranije kazao kako ova Vlada pada zbog osobnih interesa.

"Hvala svim zastupnicima na povjerenju koje su mi ukazali. Umjesto da raspravljamo o pozitivnim reformama, danas raspravljamo o mom opozivu. Optužbe protiv mene su teške, moja dužnost je da se očitujem. Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Ovo se nikad u povijesti nije dogodilo. Pravi razlog za moj opoziv nije ništa od onoga što je navedeno u prijedlogu.

Nije tajna da se moja stajališta o Ini razlikuju od stavova nekih članova Vade. Što se tiče tvrdnji da sam traženjem ostavki, to sam učinio jer je sukob interesa Karamarka postalo teret za Vladu. Cijelo vrijeme apeliram na osobnu odgovornost pojedinca kao temeljno načelo.

Aktivno sam pokušavao komunicirati s Karamarkom, koji me ignorirao.Karamarko nije pokazivao nikakvu zainteresiranost za gospodarstvo i reforme.

Problem je u tome sto nisam podlegao pritisku da na čelno mjesto SOA-e postavim one koji nisu ispunjavali uvjete za taj posao.

Nije istina da nisam brinuo za gospodarski rast. Od prvog dana pričam o poboljšanju rejtinga, što se pokazalo da se i događa.

Ostat će zabilježeno da je ova Vlada, ako vi tako odlučite, pala zbog osobnih interesa pojedinaca. Ja sam svoju funkciju obavljao časno, ponosan sam na sve i za sve propuste spreman sam odgovarati. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe", rekao je Orešković.