Dva pitanja koja danas stavljaju na kušnju europsko jedinstvo su migracije i smjer u kojem ide Europska unija, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na skupu svoje vladajuće stranke Fidesz u Budimpešti, a prenosi agencija MTI.

Orban je rekao da u Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom, naglasio je.

Također je istaknuo da Mađari ne žele prihvatiti ilegalne migrante, "niti jednog, čak ni privremeno".

Što se tiče budućnosti EU-a, on smatra da je pitanje ide li ona prema "Europi Bruxellesa" ili Europi država članica.

Po njegovim riječima, i pitanje migranata i smjer u kojem ide Europa imaju povijesnu važnost za EU.

Orban smatra da su oni koji zagovaraju Europu nacija realisti, a ne euroskeptici.

"Eurorealisti žele izgraditi EU na čvrstim temeljima, a ne na pijesku", istaknuo je Orban dodavši da je "realnost Europe nacija" jedina takva politička osnova koja danas postoji.

Niti jednoj naciji ne može se narediti s kim mora živjeti u svojoj vlastitoj zemlji, naglasio je mađarski premijer, i to je suverena odluka koju svaka zemlja mora sama donijeti.

On smatra da je propao multikulturalizam u Europi te da EU sada pokušava to naplatiti zemljama članicama, uključujući Mađarsku.

Orban je rekao da EU pokušava raspodijeliti migrante kojima je neopravdano dopušten ulazak u zapadnu Europu među zemljama koje su ih odbile pustiti na svoj teritorij, među kojima je i Mađarska.

Prijedlog je Mađarske, nastavio je on, da ih umjesto relociranja po zemljama članicama treba izbaciti iz Europe.

Također je rekao da je propala "iluzija masovne integracije" jer to u praksi ne funkcionira. Umjesto toga, stvaraju se paralelna društva s rastućim stopama kriminala i pogoršava se javna sigurnost, javlja se prijetnja terorizma i terorističkih napada.  

Osvrnuo se i na američkog financijaša Georgea Sorosa. Orban, nekoć Sorosev stipendist, optužio je svog bivšeg dobročinitelja da koristi "predatorske nevladine organizacije" kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio "transnacionalno carstvo".

U travnju su u Mađarskoj na brzinu usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti koje Soros financira.

Orban je rekao da je migracija "dobar biznis" za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska "nije digla galamu oko toga".

On je nazvao Sorosa "špekulantom" na čelu "velike mafijaške mreže" koja predstavlja "prijetnju miru u Europi".

"Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene osobno je taj što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa", rekao je Orban.

Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, "financira NVO i krijumčare ljudima", rekao je Orban.