Nacionalno-konzervativna stranka premijera Viktora Orbana vodi na mađarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju prvi djelomični službeni podatci koje je objavio Državni izborni ured (NVI).

Fidesz premijera Orbana koji se kandidirao za treći uzastopni mandat, dobiva 49,15 posto glasova nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića, dodaje NVI. Izbore je obilježila izlaznost od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

Orban proglasio izbornu pobjedu

Orban, koji je već tri puta bio premijer, sinoć je proglasio izbornu pobjedu.

Koalicija njegove stranke Fidesz i KDNP-a osvojila je 133 od 199 mjesta u parlamentu.

Viktor Orban je nakon objave preliminarnih rezultata i prebrojavanja većine glasačkih listića oko ponoći proglasio izbornu pobjedu.

"Stvorili smo priliku da obranimo Mađarsku. Velika bitka je iza nas. Postigli smo uvjerljivu pobjedu", rekao je Orban, a prenosi The Guardian.

Napredovanje Fidesza na izborima

Potvrdi li se, ovaj će rezultat označiti napredovanje Fidesza i njegovih saveznika kršćanskih demokrata koji su na prošlim izborima 2014. dobili ukupno 45 posto. Takav bi rezultat omogućio Orbanu da još jednom dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu, kao i 2010. i 2014.

Stranka krajnje desnice Jobbik dobiva 20,14 posto, ispred lijeve liste MSZP-P (11,85 posto) i zelenih LMP (6,51 posto), pokazuju prvi nepotpuni rezultati.

Konačan službeni rezultat znat će se do kraja tjedna, nakon prebrojavanja stotina tisuća listića birača iz dijaspore i iseljeništva.

Mađarski izborni sustav kombinira natpolovičnu većinu po izbornim jedinicama i proporcionalni sustav, što je prvi put primijenjeno 2014. i, tvrde analitičari, daje prednost stranci Fidesz koja je na vlasti.