Kampanja pod nazivom ''Obrana obitelji'' želi ispitati mišljenje građana o tome slažu li se s optužbama premijera Viktora Orbana da Europska unija želi migrantima zamijeniti svoje sve starije i sve manje stanovništvo, javila je francuska agencija AFP.

Mađarski građani dobit će upitnik kroz koji će moći izraziti svoje stavove o demografskim problemima i migraciji.

"Europa je kontinent praznih kolijevki, nema dovoljno djece. Unatoč značajnoj masovnoj migraciji prema Europi, Mađarska se želi oslanjati na svoje unutarnje izvore. Mi vidimo budućnost u mađarskoj djeci. Mađarska ne želi imigraciju ili zamjenu populacije", izjavila je Katalin Novak, državna tajnica u vladi Viktora Orbana prilikom pokretanja kampanje.

AFP: Još jedna Orbanova provokacija

Prema Novak, ispunjavanjem upitnika Mađari ''mogu poslati snažnu poruku Bruxellesu da obnova Europe nije moguća bez jačanja obitelji''.

U analizi AFP-a kampanja je zbog toga opisana kao još jedna Orbanova provokacija čelnika EU-a, koji ga često kritiziraju zbog populizma, nacionalističkih stavova i antimigrantske politike.

Upitnici s deset pitanja poslat će se u oko osam milijuna kućanstava diljem zemlje tijekom sljedećih dana, a odgovori se trebaju vratiti do 21. prosinca ove godine.

"Duhovni razvoj dijete" kao "vrijednost koju brani država"

Prvo pitanje glasi: Slažete li se da opadanje stanovništva treba riješiti jačom podrškom obitelji, umjesto imigracijom?

Ostala pitanja tiču se prepoznavanja majčinstva kao punog radnog vremena, toga trebaju li djeca imati ustavno pravo i na majku i na oca, kao i toga ''treba li intelektualni, duhovni i fizički razvoj djece postati vrijednost koju brani država''.

Cilj je ojačati podršku Orbanu

Prijašnje nacionalne konzultacije upitnicima također su napadale Bruxelles, kao i američkog milijardera Georgea Sorosa, optužujući ih za urotu povećanja imigracije u EU.

Soros je to demantirao, a EU institucije su se u posljednje vrijeme usmjerile na jačanje i blokiranje svojih vanjskih granica.

Pema analizi AFP-a, namjera i ovog upitnika, koji plaćaju porezni obveznici, ojačavanje je podrške Orbanu od strane domaćih populističkih glasača, kao i europskih "tvrdolinijaških" lidera koji zagovaraju antimigracijsku politiku.