Odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine EU izazvala je strah EU nakon što je Mađarska rekla da neće pokleknuti pred sve većim pritiskom da da zeleno svjetlo.

Prijetnja Viktora Orbana da će staviti veto na pokretanje pregovora shvaćena je ozbiljno, a ukrajinski ministar vanjskih poslova upozorio je na "poražavajuće posljedice" za njegovu zemlju ako pregovori budu blokirani. Čelnici EU trebali bi se sastati u četvrtak i petak, a jedan je diplomat rekao da je raspoloženje u Bruxellesu sve mračnije.

Orban, mađarski premijer, koji se hvali svojim jakim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da će blokirati odluku o proširenju EU i potencijalno blokirati daljnju financijsku potporu Ukrajini. U nedjelju su on i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imali kratak i očito intenzivan razgovor na inauguraciji novog predsjednika Argentine.

Prošlog tjedna Orban je proglasio Ukrajinu "jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu", nekoliko sati nakon što se francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao s njim kako bi ga pokušao uvjeriti da ne stavi veto na pregovore o proširenju EU.

"Nećemo popustiti pred pritiscima"

U ponedjeljak, prije sastanka ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó pojačao je to stajalište, rekavši da Budimpešta neće "popustiti pod bilo kakvim pritiskom".

"Većina europskih političara želi donositi tako važne odluke koje su potpuno nepripremljene i bez strateškog dogovora o budućnosti Europe. Nećemo podleći nikakvim pritiscima... bez obzira na to odakle oni dolazili, od koga i kakva je to ucjena ili obećanje", napisao je na Facebooku.

Dolaskom na odvojene razgovore s ministrima, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zamolio je EU da spriječi Mađarsku u "nanošenju štete".

Veleposlanici EU u Bruxellesu rade prekovremeno kako bi pokušali riješiti problem. Jedan je diplomat rekao: "Ovo je sumorno. Bit će to vrlo težak tjedan." Čini se da čak ni sastanci s Macronom i španjolskim predsjednikom Pedrom Sánchezom nisu imali utjecaja na Orbana. "Ono što on želi je novac, moć i priznanje", rekao je diplomat.

EU razmatra opcije

Odluke Vijeća može blokirati bilo koja država korištenjem veta. Jedan od scenarija koji čelnici EU razmatraju kako bi zaobišli veto Mađarske jest korištenje drugog pravnog instrumenta - korištenje glasovanja kvalificiranom većinom.

Drugi je zakazati hitan summit u siječnju o proširenju i objaviti namjeru otvaranja pregovora sljedeće godine.

Europska komisija priopćila je da je Ukrajina ispunila sve uvjete za početak pregovora 8. studenog, a dužnosnici su obećali poslati tim osoblja u Kijev ovog petka navečer ako, kao što se tada očekivalo, čelnici EU podrže preporuku Komisije da Ukrajina i Moldavija započnu pregovore.

Osiguravanje nove financijske pomoći iz Europe ključno je za Zelenskog u vrijeme kada potpora u SAD-u slabi. Zelenski bi trebao posjetiti Washington sutra kako bi se sastao s Joeom Bidenom i republikanskim senatorima.