Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je boravio u Mađarskoj kod tamošnjeg premijera Viktora Orbana. Tom prilikom dvojica političara su se međusobno hvalila i najavila intenzivniju suradnju.

Mađarska je već godinama glavni europski oslonac politike Milorada Dodika, a Orban je njegov najveći i otvoreni zaštitnik koji najavljuje ulaganje veta na višestruke najave uvođenja sankcija Europske unije RS-u i Dodiku, piše Klix.ba.

Orban protiv sankcija Dodiku

"Mađarska se snažno protivi upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba u BiH jer one zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija", piše u priopćenju.

Mađarska vodi mnogo intenzivniju politiku s entitetom RS, nego s državom BiH. Mađarska pod Orbanovoj vlašću ima interes da u BiH, a primarno u RS-u ulaže u telekomunikacije, energetiku, ali i financijski sektor.

Dodik najavio uvođenje mađarskog u škole

Čak je i Dodik potvrdio da će ta zemlja preuzeti projekte koje je Njemačka otkazala u Republici Srpskoj kao vid sankcija Dodiku. Mađarska je Dodiku obećala i dala određeni novac kojim popunjava rupe u proračunu, piše Klix.

Dodik je jučer najavio intenzivniju integraciju ekonomija i rekao da će se u desetak škola u Republici Srpskoj pokrenuti pilot-projekt učenja mađarskog jezika. Najavio je i da će na fakultetima u Republici Srpskoj početi predavati mađarski profesori.

U skoro 30 škola u Republici Srpskoj kao drugi strani jezik uči se ruski, a posljednjih nekoliko godina učenici imaju priliku učiti i kineski jezik.