Poljska i Mađarska postigle su u srijedu konsenzus oko odbijanja EU pakta o migracijama, nedugo nakon što je Europski parlament odobrio sporazum. Dogovor, koji je godinama pripreman, osmišljen je kako bi se ubrzao proces azila, premjestili migranti iz prvih zemalja i pojednostavio proces deportacije za neuspješne tražitelje azila.

Dok su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravile dogovor kao povijesni, drugi su ga oštro kritizirali, uključujući nevladine organizacije, zajedno s krajnje desničarskim i krajnje ljevičarskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Poljski premijer Donald Tusk oštro je odbacio ideju o mehanizmu relokacije, koji bi migrante prebacio iz prvih zemalja u druge zemlje članice EU-a. Tusk je obećao kako će pronaći način da se Poljska izuzme iz tog mehanizma.

Tusk smijenio Orbanove nacionalističke prijatelje

"Pronaći ćemo načina da, čak i ako ovaj pakt stupi na snagu u manje-više obliku u kojem je danas izglasan u parlamentu, zaštitimo Poljsku od mehanizma preseljenja", poručio je tijekom obraćanja novinarima. Mađarski premijer Viktor Orban također je kritizirao dogovor na društvenim mrežama, nazivajući pakt "još jednim čavlom u lijes Europske unije".

“Jedinstvo je mrtvo, sigurnih granica više nema. Mađarska nikada neće pokleknuti pred masovnim migracijskim ludilom! Potrebna nam je promjena u Bruxellesu kako bismo zaustavili migracije", napisao je Orban na društvenoj platformi X.

Zemlje članice sada moraju odobriti pakt. Budimpešta i Varšava dugo su predvodile otpor migracijskom sporazumu. Dvije zemlje su često prijetile, a ponekad i uspijevale poremetiti napredak pregovora oko migracijskog sporazuma.

Međutim, odnosi između dvije zemlje su zahladili nakon što je bivši predsjednik Europskog vijeća Tusk smijenio Orbanove nacionalističke prijatelje u Varšavi. Politico stoga zaključuje kako su dvije srednjoeuropske zemlje sklopile "neočekivano" savezništvo.