Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 pripadnika HVO-a iz Mostara za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv bošnjačkoga civilnoga stanovništva u okviru udruženoga zločinačkoga pothvata.

Dnevnik.ba u posjedu je optužnice koja tereti Nedžada Ćorića, Juru Kordića, Maria Sušca, Nedžada Tinjaka, Nuhana Šukala, Daria Mihalja, Stanka Škobića, Tomislava Aničića, Marinka Šunjića i Slavka Golemca da su od lipnja 1993. do 3. mjeseca 1994. godine tijekom oružanoga sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH svojevoljno i svjesno sudjelovali u napadu u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti nezakonito uhićeno, lišeno slobode i odvedeno u logor Vojno (naselje Bijelo polje) u kojem su boravili od lipnja 1993. do sredine listopada 1993. godine.

Kako piše Dnevnik.ba, tereti ih se da su u okviru širokoga, rasprostranjenoga i sustavnoga napada HVO-a protiv bošnjačkoga civilnoga stanovništva, odnosno, u sklopu državne ili organizacijske politike, za činjenje toga napada, počinili zločin protiv čovječnosti i kršenje Ženevskih konvencija, te protupravno zatvorili , zlostavljali i maltretirali civilno stanovništvo na teritoriju Herceg-Bosne s ciljem njegova progona.

Optužnica Suda BiH jednanaestoricu pripadnika HVO-a iz Mostara tereti i za psihička zlostavljanja, stvaranje atmosfere straha, mučenja, ponižavanja, zarobljavanje civila u nehigijenskim uvjetima i bez osnovnih životnih potreba.

U optužnici je jasno navedeno i kako su dijelili zajednički plan unaprjeđenja sustava zlostavljanja, a sve je to bilo u cilju udruženoga zločinačkoga pothvata ili kao prirodna i predvidiva posljedica izvršenja udruženoga zločinačkoga pothvata.