Državno tužiteljstvo je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da Nihada Bojadžića proglasi krivim za zločine u Jablanici 1993. godine. Tužitelj Sedin Idrizović kazao je da smatra dokazanim navode optužnice protiv Bojadžića, te dodao da Obrana nije uspjela da dovede u sumnju iskaze svjedoka Optužbe.

"Tužiteljstvo BiH smatra da iskazi naših svjedoka na uvjerljiv način potvrđuju sve ono što je optuženom stavljeno na teret. Dokazali smo sve relevantne pravne činjenice i zato predlažem da se optuženi oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom", naglasio je Idrizović.

Državno tužiteljstvo se posebno osvrnulo na tezu Obrane kojom se pokušava dokazati da Bojadžić nije bio u Jablanici 28. srpnja 1993., navodi BIRN.

"Svjedočenja samog optuženog da je bio u Sarajevu kritičnog dana na razgovoru s zapovjednikom Seferom Halilovićem i od njega tražio novac, kao i svjedočenje Safeta Baltića koji potvrđuje ovo, pokazuje nelogičnost materijalnog dokaza Obrane, naloga od 26. srpnja 1993. za izdavanje novca. O prisustvu optuženog u Jablanici ovog dana svjedočilo je čak 13 svjedoka Tužiteljstva BiH", rekao je Idrizović.

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu dana zatvora, dok je po 13 točaka optužnice oslobođen krivnje.

Ovom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik zapovjednika odreda 'Zulfikar' Armije BiH (ABiH) 28. srpnja 1993., naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju 'Bitka na Neretvi', kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u rujnu iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganje infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Optuženi Bojadžić je kazao da ne može biti spreman da iznese svoju završnu riječ na narednom ročištu jer mu se ugrožava pravo na Obranu.

"Oduzimaju mi laptop, kriju moje stikove od mene. Kada su me prebacili u Zenicu oduzeli su mi sve. Sve moje dokumente i zabilješke su mi oduzeli, policajci to čitaju, a to su povjerljivi dokumenti. Podigli su novac s mog depozita i kupili mi laptop, koji su mi sada oduzeli i sada kažu da kupim novi. Ja više nemam novaca za to", rekao je optuženi u svom obraćanju Apelacionom vijeću.

Braniteljica Vasvija Vidović je navela da je od samog početka procesa onemogućena komunikacija Obrane s optuženim. Obrana će iznijeti završne riječi 29. lipnja.