Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen optužila je u nedjelju Njemačku da prima tisuće migranata i izbjeglica jer želi sniziti plaće i zaposliti "robove".

"Njemačka vjerojatno misli da joj stanovništvo odumire i po svoj prilici želi sniziti plaće i nastaviti zapošljavati robove zahvaljujući masovnom useljavanju", kazala je Le Pen na sastanku s pristašama u Marseilleu, važnoj francuskoj destinaciji za migrante iz sjeverne Afrike, prenosi Hina.

Le Pen je također optužila Njemačku da želi nametnuti imigracijsku politiku EU-u.

"Njemačka ne želi samo upravljati našom ekonomijom, nego nas želi prisiliti da prihvatimo stotine tisuća tražitelja azila", kazala je, ističući da Francuska nema mogućnosti niti želi otvoriti vrata "svjetskoj bijedi".

Inače, Njemačka vlada odlučila je izdvojiti dodatnih tri milijarde eura za savezne države i općine kako bi se mogle nositi s ovogodišnjim rekordnim priljevom izbjeglica i migranata.

U zajedničkom priopćenju vladajuće koalicije od ponedjeljka navodi se kako je to dogovoreno na zajedničkom sastanku kancelarke Angele Merkel i čelnika vladajuće koalicije koji je trajao više od pet sati i na kojem je dogovoreno i niz drugih mjera, kao što su ubrzanje procedure dobivanja azila i ubrzanje izgradnje skloništa za azilante.

Uz spomenute tri milijarde eura za savezne države i općine, središnja njemačka Vlada planira i dodatnih tri milijarde eura za financiranje svojih troškova, odnosno za naknade za tražitelje azila, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dogovor o ubrzanju dobivanja azila uključuje širi popis zemalja koje smatraju "sigurnima", a čiji građani uglavnom nemaju to pravo. To se odnosi na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Među onima koji su već u toj kategoriji su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.