Jedna od najpoznatijih kompanija u segmentu zaštite od virusa, spywarea, malwarea i ostale "gamadi", Kaspersky Lab, suočena je s prilično ozbiljnim optužbama...

Dva bivša zaposlenika kompanije, prenosi Reuters, oglasila su se i priznala kako su producirali lažni malware u posljednjih deset i više godina, sve s ciljem kompromitiranja i rušenja konkurentskih proizvoda, javlja Zimo.co.

Navodno su se u Kaspersky Labu odlučili na takav potez jer su smatrali da im konkurencija "krade" tehnologiju pa su ih odlučili diskreditirati. Radi se, piše Reuters, o namjernom ubacivanju simuliranih malware kodova u inače sigurne, sistemske datoteke, koje su potom anonimmo predavali na malware agregatore, kao što je primjerice VirusTotal inače u vlasništvu Googlea.

Kod skeniranja datoteka, što je normalan proces u razvoju antivirusnih, antimalware i antispyware softvera, konkurentski proizvodi su "čiste" datoteke označavali kao - malware.

Na taj su se način Microsoft, AVG, Avast i još neki drugi, koje spominju bivši zaposlenici Kaspersky Laba diskreditirali, dok je Kaspersky, naravno, dobio "na težini i ozbiljnosti".

Tajni program je navodno trajao više od desetljeća, vrhunac je bio između 2009. i 2013. godine, ali sve optužbe koje je objavio Reuters iz Kaspersky Laba su oštro demantirali.

"Naša tvrtka nikada nije radila nikakvu tajnu kampanju s ciljem varanja konkurencije, njihovog diskreditiranja ili rušenja njihovog tržišnog položaja. Takvi su postupci neetički, nepošteni a i zakonski upitni", stoji u priopćenju Kaspersky Laba, prenosi Zimo.co.

Oglasio se i jedan od suosnivača kompanije, Eugene Kaspersky, koji je poprilično oštrim riječnikom demantirao sve što je napisao Reuters.