Prva veća skupina hodočasnika iz Španjolske posjetila je Međugorje nakon više od osam mjeseci od uvođenja izvanrednih mjera zbog pandemije što budi nade da se počinje normalizirati stanje u turizmu teško pogođenom ove godine zbog koronakrize. 

Čarter letom turisti su stigli u Mostar na jednodnevni izlet odakle su pohodili hodočasničko mjesto u kojemu se ukazuje Blažena Djevica Marija. U Međugorju su pohodili Brdo ukazanja i nazočili svetoj misi te nakon nekoliko sati otputovali natrag. 

Predstavnici Turističke zajednice u Međugorju ocijenili su da taj posjet ohrabruje da će se stvari normalizirati tijekom sljedeće godine. Od pojave koronaviurusa bila su otkazana sva organizirana hodočašća u Međugorje. 

Prijašnjih godina u ovo mjesto u Hercegovini dolazilo je više od milijun hodočasnika, a ove godine samo  nekoliko desetaka tisuća. Brojni hoteli i smještajni kapaciteti su bili prazni te je bez posla ostao znatan broj radnika. 

Turistički djelatnici iz Međugorja potvrdili su da je ova sezona potpuno propala.  

I dok vjernika nema fizički na misama, molitvama i pobožnostima iz tamošnje Crkve svakodnevno se održava molitveni program koji prate stotine tisuća vjernika. Sveta Stolica za Međugorje je imenovala apostolskog vizitatora nadbiskupa Henryka Hosera. 

Posebno vatikansko povjerenstvo koje je imenovala Sveta Stolica istraživalo je fenomen Međugorja koje izvorište ima u tvrdnjama šestero vidjelaca kojima se Blažena Djevica Marija ukazuje od 1981. godine. Zbog poruka koje im šalje Gospa nazivaju je Kraljicom mira.