''Danas sa HDZ-om nismo riješili strateške stvari'', kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka odražanog u srijedu u Mostaru sa čelnikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.

Nakon održanog sastanka, lideri stranaka su na konferenciji za medije iznijeli zaključke sastanka, no zaključci ne pružaju konkretna rješenja problema s kojima se susreće bh. društvo.

''Daleko smo od toga da možemo kazati da smo sva strateška pitanja usuglasili'', kazao je Čović.

Lider SDA smatra kako se sa HDZ-om moraju češće nalaziti, ističući kako zaista postoji partnerstvo između te dvije političke opcije, s ciljem amortiziranja svih kriza.

Čović je pak stava kako su današnji razgovori pokazali kako zajedno mogu napraviti neki iskorak.

"Puno stavova je približeno, ali daleko smo od toga da kažemo da smo strateške poglede usuglasili. Opće opredjeljenje je da se za lokalne izbore osigura maksimalni standard za održavanje izbora i da Mostar ove godine ima izbore", kazao je Čović.

Izborni zakon bit će tema daljnjih pregovora, kazao je Čović. Dodao je kako će se opet održati sastanci, na kojemu će sljedeći domaćin biti Stranka demokratske akcije.

Čović je po pitanju formiranja federalne razine vlasti kazao kako na današnjem sastanku nisu imali dovoljno vremena da se usuglasi reorganizacija Vlade BiH po resorima. Smatra kako u mnogo stvari nemaju zajednički stav sa SDA.

Po pitanju održavanja izbora u Gradu Mostaru, Čović je ponovno istaknuo kako će se oni održati. Izetbegović je kazao kako pomaka u dogovorima ima.

''Ima izvjesnih pomaka'', kazao je lider SDA koji je istaknuo da su približili stavove i ponovio kako SDA insistira na promjeni stauta. Čović je dodao kako su po pitanju lokalnih izbora prihvatljive sve solucije koje će proći kroz parlamentranu proceduru te kazao kako se i izbor legitimnog predstavljanja naroda sa viših razina reflektira i na niže.

Spomena na mostarskom sastanku bila je vrijedna i deponija Uborak. Za rješavanje problema sa deponijom istaknuli su kako se i Federacija BiH treba uključiti u rješavanje tog problema.

Po pitanju migrantske krize i očekivanog nadolazećeg vala migranta, čelnici SDA i HDZ-a usuglašeni su kako bi hitno trebalo održati sjednicu Vijeća ministara gdje bi se rješile jasne smjernice za postupanja.

Izetbegović je naglasio kako je ''potrebna operativna sjednica Vijeća ministara. Vidimo kako to rade druge zemlje, ne trebamo mi izmišljati toplu vodu''.

Složio se kako je nemoguće da policija sama vrši nadzor tolike granice te pozdravlja inicijativu za 'izvačenje' vojske na granice ali to, tvrdi, traži i financijska sredstva.

Bljesak.info