Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom postigli su u četvrtak dogovor o značajnijem ograničenju opskrbe iako se mišljenja razilaze oko toga koliko bi dugo njihov sporazum trebao ostati na snazi.

Članice OPEC-a okupile su se u Beču na redovnom sastanku na kojem će se odlučivati o proizvodnoj politici u predstojećem razdoblju. Sutra bi im se trebali pridružiti i neovisni proizvođači predvođeni Rusijom.

Ministri Saudijske Arabije, Rusije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Alžira i Omana okupili su se na panelu uoči sastanka.

Panel ministara ključnih članica, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, preporučio je da OPEC+ smanji opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, povrh već dogovorenih 1,2 milijuna barela dnevno, objavio je ministar energetike Alexander Novak.

Ukupno smanjenje za 1,7 milijuna barela dnevno odgovara 1,7 posto globalne opskrbe, dodaje Reuters.

Opskrba bi se po riječima ruskog ministra smanjivala do kraja prvog tromjesečja, znatno kraće no što su predlagali pojedini ministri OPEC-a, zahtijevajući produljenje sporazuma do kraja iduće godine.

"Zaključili smo da bi se radi sigurnosti u razdoblju sezonski uvjetovane veće potražnje u prvom tromjesečju 2020. moglo preporučiti da zemlje smanje opskrbu za dodatnih do 500 tisuća barela dnevno", kazao je Novak.

OPEC bi teoretski mogao produljiti sporazum na dulje vremensko razdoblje od šire skupine OPEC+, upozorava Reuters.

Skupina samoinicijativno smanjuje opskrbu od 2017. godine kako bi neutralizirala utjecaj veće američke proizvodnje, oslonjene na vađenje nafte iz škriljaca. SAD je u međuvremenu postao najveći proizvođač nafte u svijetu, s rujanskom proizvodnjom od 12,46 milijuna barela nafte dnevno.

Washington je kroz sankcije OPEC-ovim članicama Iranu i Venezueli, uvedenima radi smanjenja njihovih prihoda od izvoza nafte, de facto nametnuo još značajnije smanjenje proizvodnje no što je OPEC+ ciljao.

Izvori u naftnom kartelu kazali su za Reuters da Saudijska Arabija podvrgava pritisku Irak i Nigeriju da striktnije poštuju dodijeljene im kvote, što bi moglo rezultirati smanjenjem za dodatnih 400 tisuća barela dnevno.

Očekivanja OPEC-ova dogovora o ograničenju opskrbe podigla su danas cijene nafte na londonskom tržištu prema 64 dolara.