Financijsko vođenje općine Prozor-Rama je vrlo loše, a u nekim slučajevima i protuzakonito što pokazuje polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci u tekućoj godini.

Prihodi i primici u našoj općini za 2023. godinu su planirani u iznosu od 26.118.300,00 KM, od čega je do 30.06.2023. godine ostvareno 8.322.215,00 KM odnosno 31,86%. Iz navedenog je jasno vidljivo da prihodi neće biti ostvareni u planiranom iznosu.

Utrošena sredstva u iznosu od 8.322.215,00 KM „stručna“ Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije stavila je na 7 stranica papira bez bilo kakve detaljne specifikacije troškova što je očigledan dokaz da se javna sredstva troše potpuno netransparentno.

Ostvaren deficit u navedenom izvješću iznosi 599.702,00 KM. Međutim, dugovi općine Prozor-Rama su mnogo veći (veći od 20 milijuna KM)  od onoga što se prikazuje u izvješću.
 


Najveći dio proračunskih sredstava odlazi za mnogobrojnu administraciju u organu uprave,  javnim poduzećima, ustanovama, savezima, te pojedincima  koji se financiraju direktno iz proračuna dok se zapošljavanje podobnih kadrova nastavlja i dalje.

Uskoro počinje nova akademska godina. Nažalost, do danas nisu isplaćene stipendije studentima; nisu isplaćeni poticaji za poljoprivredu, poticaji mladim obiteljima. Također nije isplaćen regres za zaposlene u  općini Prozor-Rama. S druge strane, uredno se izmiruju troškovi reprezentacije načelnika, troškovi rezerve s kojom načelnik bahato nagrađuje pojedince, dok se kamate na kredite u općinskom proračunu samo se povećavaju.

Općinska vlast javne medije, kojima je osnivač, kontrolira u tolikoj mjeri da nikome tko ne misli kao načelnik ne dopušta informiranje javnosti,  iako im je to zakonska obveza.

Svatko tko bi eventualno uputio pozitivnu i dobronamjernu kritičku riječ prema aktualnoj vlasti nije u mogućnosti obratiti se ramskoj javnosti. Postavlja se pitanje zašto načelnik vrši toliku represiju ako je sve transparentno i na korist žitelja naše općine. Koristimo ovu priliku da pozovemo načelnika da se sjednice OV prenose javno putem radija kako je to bilo ranije i uobičajeno u mnogim drugim općinama.

Zbog ovakvog ponašanja aktualne vlasti, mnogi žitelji naše općine ne mogu ostvariti svoja prava i dobiti pomoć kakvu ovo mjesto zaslužuje, za bolji život svih.

OO HDZ BiH Rama