Općina Prozor-Rama odbila je jučer četiri svoja stanovnika koja su pristigla iz inozemstva poslati u Mostar u karantenu, protiveći se lošim uvjetima, ali to ipak mora uraditi najkasnije do ponoći.

Ovo je potvrdio Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije koji je danas na hitnom sastanku donio zapovijed Stožeru civilne zaštite općine Prozor-Rama da tijekom današnjeg dana, najkasnije do ponoći osigura policijsku pratnju za 4 osobe do objekta Ortiješ-Mukoša koji je određen za karantenu.

Tvrde da je izvršen epidemiološki uviđaj nad objektom i da zadovoljava karantenske kriterije.

''Svojom lokacijom objekt zadovoljava namjeni karantena jer je izolovan i ograđen i u njegovoj neposrednoj blizini se ne nalaze drugi stambeni objekti . Objekt ima 12 soba s tri kreveta, Svaka soba ima zaseban mokri čvor, toalet i tuš kabinu , a u prizemlju objekta se nalazi trpezarija. Uvidom je ustanovljeno da objekt odgovara namjeni karantenskog smještaja '',stoji u izvještaju koji potpisuje direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Nermin Avdić.

Stožer civilne zaštite Prozor-Rama ističe kako radi svoj posao od pojave koronavirusa najbolje što može, navodeći da je preko Sanitarne inspekcije, Doma zdravlja Rama, PS Prozor-Rama nadzirao izolaciju za više od 360 osoba koje su došle iz inozemstva u svoje mjesto prebivališta.

No, problem se dogodio kako ističu nakon što su u periodu od 10. do 14. 4. 2020. pristigle iz inozemstva 4 osobe s prebivalištem u toj općini, jer im je prema zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite izdano rješenje o smještaju u karantenu do kojeg ih mora sprovesti policija.

Međutim, kako objašnjavaju nakon prelaske granice iz Hrvatske u Federaciju BiH nakon izdanog rješenje upućeni su kući u Ramu, gdje su se uredno javili u Dom zdravlja Rama te su stavljeni u kućnu izolaciju pod redoviti nadzor.

Iako nitko od njih nema simptome zaraze, jučer 19. 04.2020. je stiglo vozilo iz Mostara koje ih je po nalogu Kriznog stožera HNŽ trebalo prevesti u karantenu, a Stožer civilne zaštite Prozor-Rama usprotivio se načinu odvođenja u karantenu i samim uvjetima u karanteni i vozila koja su došla po njih. Zbog toga je Stožer civilne zaštite Prozor-Rama danas, 20.04.2020. godine održao hitni sastanak na kojem je zaključeno da postoji dosta nelogičnosti u tim postupcima.

Ustanovljeno je kako su zbog pritisaka koji su se vršili na spomenute osobe i telefonskih poziva neki od njih zatražili psihološku pomoć.

Zbog toga je Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama odlučio da se od Federalnog ministra zdravstva traži izmjena Rješenja o stavljanju u karantenu tih osoba, te da im se dozvoli da ostanu u kućnoj izolaciji na području općine Prozor-Rama.

''Općenito, stanje u općini je zadovoljavajuće. Poštuju se zabrane kretanja, policijski sat, ranije zapovijedi o prestanku rada ugostiteljskih objekata i slične zapovjedi. Dezinficiraju se vozila koja dostavljaju robu. Ulice i javni prostori se nastavljaju dezinficirati'', ističu iz  Stožera .

Stanje po pitanju zaštitnih sredstava, posebno dezinficijensa, rukavica, maski i slično je kako tvrde sada dobro. Stožer Civilne zaštite općine Prozor – Rama ističe da pozdravlja odgovorno ponašanje stanovnika te općine u pridržavanju svih mjera i zapovjedi, te poziva sve na strpljenje i dalje strogo poštivanje mjera koje se donose u cilju zaštite od koronavirusa, piše Klix.ba