Odbor za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma Vijeća Europe (Moneyval) preporučio je državama da svoje financijske institucije upozore na oprez prilikom transakcija sa osobama i financijskim institucijama iz BiH, kako bi se zaštitile od pranja novca i financiranja terorizma.

Ovo može imati dalekosežne posljedice na financijski sustav BiH.

"Poruke (Moneyvala su ozbiljne i konstatirano je kako nismo učinili dovoljno na izmjeni zakonske regulative koja se odnosi na sprečavanje pranja novca i financirnje terorizma.

Razočarani smo odnosom prethodnog saziva Vijeća ministara BiH koji nije učinio dovoljno za izbjegavanje ovako ozbiljne situaciju koja nam prijeti da budemo stavljeni na "sivu listu" nekooperativnih zemalja, a što bi imalo katastrofalne posljedice", rekao je za "Nezavisne novine" Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, dodajući kako bi to dodatno pogodilo financijski sektor, ekonomiju i obeshrabrilo i ovako mali broj stranih ulagača.

Tijekom plenarnog sastanka Moneyvala koji je završen u petak u Strasbouru, Odbor eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca odlučio je da "slučaj BiH" proslijedi na dalje rješavanje Skupini za reviziju međunarodne suradnje i to zbog nedovoljnog napretka u otklanjanju zakonskih nedostataka u oblasti borbe protiv korupcije i financiranja terorizma.

Moneyval je BiH svrstao na listu zemalja visokog rizika, što bi se moglo nepovoljno odraziti na ekonomski sustav zemlje te pozvao da se što prije izvrše neophodne zakonske promjene u ovoj oblasti.

Praktično Moneyval je dao rok od mjesec dana BiH za izmjenu porebnih zakona, a ukoliko to ne učini, naći će se na "sivoj listi", odnosno u rangu Sirije, Jemena, Etiopije, itd.

BiH, da bi izbjegla "sivu listu", mora izmijeniti Krivični zakon BiH i podzakonske akte neophodne za provođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, što se pokušava već skoro godinu dana. Problem je u tome što RS smatra kako je ona nadležna za tu oblast, dok s druge strane stranke iz Sarajeva, prije svega SDA, smatraju kako je to u isključivoj nadležnosti države BiH.

Prije posljednjeg upozorenja koje je stiglo BiH, Moneyval je bio ostavio rok do polovice travnja da se usvoje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, ali zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH to nisu učinili.

Mijo Mišić, tajnik Udruženja banaka BiH, rekao je kako sankcije Moneyval BiH vode u ekonomsku izolaciju s velikim posljedicama, a kako kaže sve financijske transakcije s inozemstvom u oba smjera bile bi stavljene pod sumnju, provjeravane, skuplje i reducirane.

"Građani, pravne osobe, a posebno financijski sektor i banke bit će suočeni s izravnim posljedicama, dok je za ulagače to bila najgora moguća poruka. Kada je u pitanju pranje novca i ispunjavanje uvjeta Moneyval od BiH, nekooperativnost je riječ olovne težine i zadnje upozorenje da je strpljenje na izmaku", rekao je Mišić.

U nadležnim institucijama BiH nadaju se kako je rok od mjesec dana dovoljan da BiH izbjegne "sivu listu", a kako kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, sve ovisi od političke volje jer je tehnički dio u dobroj mjeri izgrađen.

Zbog novonastalih problema i eventualnih posljedica po Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak će Zajednička komisija za obranu i sigurnost parlamenta BiH otvoriti pitanje Moneyval i pokušati naći model kako to riješiti.

"Vjerujem kako ćemo ispuniti rok koji je Moneyval postavio pred Bosnu i Hercegovinu i već u ponedjeljak ćemo razgovarati na tu temu", rekao je Darko Babalj, član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH.

U Ministarstvu sigurnosti BiH kažu kako će zajedno s kolegama iz Ministarstva pravde BiH odmah početi rješavati pitanja koja se mogu završiti do polovice svibnja, odnosno da će raditi na usvajanju dva podzakonska akta koji se odnose na sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

"Vjerujem kako će to biti jasna poruka da želimo riješiti ovaj problem i provoditi naše obveze i izbjegnemo stavljanje na ‘sivu listu’, da bi bez toga opterećena novoformirana vlast riješila i druge obveze kao što je donošenje nove strategije o borbi protiv terorizma i izmjene u Krivičnom zakonu BiH", rekao je u petak Mektić. (prvi.tv)