Jučer je održana 7. sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama na kojoj su vijećnici raspravljali o desetak točaka dnevnoga reda. Tako se pred vjećnicima, s čitavom godinom zakašnjenja, našao i prijedlog Odluke o uspostavi rizničarskog načina poslovanja u Općini Prozor – Rama.

Posebnu je raspravu izazvala točka Informacija o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća Prozor – Rama za period     siječanj – ožujak 2017. godine, jer je u navedenom razdoblju izostala realizacija nekolikom bitnih programskih zadataka. Tako se na klupama općinskih vjećnika, iako su bili planirani, nikada nisu našli materijali vezani za realizaciju strategije razvoja općine za 2016. godinu, te izvješće o realizaciji kapitalnih projekata za 2015. godinu.

S obzirom da vladajuća većina u proceduru nije uputila spomenute programske materijale, kao jedino logično objašnjene navedenoga, nameće se zaključak da općinska vlast nije provodila nikakvu razvojnu strategiju, niti je imala značajnijih kapitalnih projekta koji bi značili otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje uvjeta življenja na području naše općine. U protivnom, teško je za vjerovati da bi vladajući propustili priliku pohvaliti se kako nam u općini teku med i mlijeko.

Iz Informacije o radu i financijskom poslovanju Javne ustanove Centar za socijalni rad Prozor-Rama za 2016. godinu, moglo se još jednom očitovati da navedena ustanova većinom služi za uhljebljivanje stranačkih kadrova, što dovodi do pomanjakanja sredstava za pomoć najugroženijima. Javna je tajna da pored spomenute općinske ustanove, na području naše općine djeluje parainstitucija socijalne skrbi, čiji je ravnatelj načelnik Ivančević. On je u velikoj mjeri preuzeo poslove socijalne skrbi te mimo redovitih procedura na ime socijalne pomoći isplaćuje sredstva podobnim glasačima.

Iako se na dnevnom redu našla i točka Informacija o stanju naplate koncesijske naknade u Općini Prozor – Rama za 2016. godinu, dostavljeni materijal nije dao cjelovite odgovore o stanju naplate koncesijske naknade. Naime, u materijalu se nije našla informacija da komunalno poduzeće Vodograd i druge općinske službe kupuju šljunak od poduzeća Stipeša d.o.o.,  koji ima odobrenu koncesiju za vađenja šljunka samo za vlastite potrebe. Naravno i ovdje je općinska vlast zažmirila na nelagalnu eksploataciju prirodnih bogatstava, a sve u cilju honoriranja vlasnika spomenutog poduzeća, koji se pamti po bučnim ispadima i glasnim lobiranjem za aktualnu vlast.

Informacija o deminiranju je priča za sebe. Pravo je čudo kako koordinator za deminiranje Pero Kovačević već nekoliko decenija na različite načine uspijeva preko fiktivnih i friziranih cijena priskrbiti osobnu korist. Ovaj put za navedenu rabotu mu je poslužilo plaćanja prenoćišta na ekonomiji po znatno višim cijenama od stvarne. Naravno, nije se ni ovo moglo obaviti bez načelnikova blagoslova, a to što su vlasnici prenoćišnih objekata dobri s načelnikom, stvar  je čiste slučajnosti.
 
OO HDZ BiH Rama