Proteklih se dana ramska javnost imala prigodu upoznati s činjenicom da je tužbeni zahtjev Općine Prozor-Rama protiv Kuće mira, a vezano za priznavanje vlasničkog udjela Općine nad zgradom staračkog doma na Šćitu, sukladno visini uloženih sredstava, Općinski sud u Konjicu u cijelosti odbacio. Slavodobitne najave tijekom predizborne kampanje da će Općina preuzeti većinski vlasnički udjel na zgradom staračkog doma na Šćitu,  pale su u vodu. U Općini je najprije nekoliko dana vladao tajac i nevjerica, a onda su se oglasili pomirljivim naslovom i tekstom da presuda ništa ne mijenja.

Naravno da ne mijenja - zar je tako teško priznati poraz - jer je vlasnički udjel nad zgradom  staračkog doma  ostao isti, odnosno Općina Prozor-Rama ima samo jednu trećinu vlasništva, iako je u izgradnji navedenoga objekta sudjelovala s oko 70 % sredstava.

Sudeći prema obrazloženju Presude, Općina će morati dokazivati i tu jednu trećinu vlasništva, odnosno s Kućom mira sklopiti sporazum da joj se prizna i vlasništvo jedne trećine jer zemljište na kojem je zgrada napravljena, 1/1 pripada Kući mira, a samim tim i svi objekti  koji se nalaze na navedenoj parceli.

Kako se moglo primjeti, OO HDZ BiH Rama do danas se nije oglašavao o navedenoj Presudi, a takav će stav zadržati i u buduće, i to sve do onoga trenutka dok presuda ne bude pravomoćna. Naš je načelni stav, sukladno ustaljenim demokratskim normama, da ne komentiramo aktualne sudske procese.

Naravno, to nas ne priječi podsjetiti ramsku javnost da je OO HDZ BiH u više navrta, pa i na sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama prije desetak godina kada je usvajana odluka o izgradnji staračkog doma,  ukazivao na, blago rečeno, klimave pravne temelje donesene odluke. Protiv naših su vjećnika tada pisana javna priopćenja, a u navedenom su medijskom linču, nažalost sudjelovali i neki ramski fratri. Njima na čast!  

Odmah je bilo očito da se  Općina Prozor-Rama, u dosluhu s nekim ramskim fratrima, upustila u sumnjive poslove, u kojima je, kako će vrijeme pokazati, Općina ostati kratkih rukava.

Započela je gradnju objekta, a da nije na zakonit način riješila pitanje vlasništva zemljišta na kojem se objekt gradi, niti je zaštitala svoja prava, koja bi joj po logici stvari, tj.  na osnovu visine uloženih sredstva, trebala pripasti. Nažalost, Općina je uložila milijune u objekt koji nije općinski niti će ikada biti.  

Imajući u vidu sve navedeno, odnosno činjenicu da su proračunska sredstva građana ove općine ulagana u tuđi objekt, postupanje općinskog rukovodstva ima sve elemente kaznene odgovornosti zbog  nesavjesenog rada u službi, sklapanja štetnih ugovora, a sam činjenica da je u neka prošla vremena Općina  donirala Kući mira puno više sredstava  nego se iz knjigovodstvenih knjiga može vidjeti da su ista uložena u izgradnju zgrade staračkog doma, i elemente financijskih pronevjera.

Nažalost, presuda Općinskog suda u Konjicu mogla bi biti tek uvod u rasvjetljivanje  cijelog slučaja jer će, vjerojatno,   u svemu svoju riječ dati i neke druge nadležne državne institucije.

S obzirom na trenutno činjenično stanje, odnosno vođenje sudskoga procesa, čudi i najava  tematske sjednice Općinskog vijeća Prozor-Rama jer zgrada staračkog doma nije više predmet našega Općinskog vijeća koje je, istini za volju i samo, instruirano od načelnika,  u više navrata donosilo protuzakonite odluke, nego drugih državnih tijela.

Sukladno navedenom vijećnici OO HZ BiH Rama će preispitati hoće li uopće sudjelovati u radu navedene sjednice. Budući da nismo slušani kada je bilo vrijeme i kada smo ukazivali na protuzakonita postupnja, sada ćemo šutjeti te našu završnu riječ prepustiti pravomoćnoj presudi suda.

OO HDZ BiH Rama