Fikus ili lirasti smokovac (lat. ficus lyrata) ubraja se u popularno sobno bilje, a mnogi kažu kako ‘svojim dekorativnim izgledom‘ podigne atmosferu i estetiku svake prostorije.

Savjeta za njegu fikusa ima dosta, a jedan od najvažnijih koje trebate znati jest da ga ljeti treba zaštititi od izravnog sunca ako ga držite na terasi ili blizu staklene stijene, zimi mu osigurajte poziciju unutar prostora koja ima puno indirektne svjetlosti. Biljka može tijekom cijele godine ostati na toj poziciji. Idealne temperature za uspješan rast ove biljke su između 18 i 22 °C te ovisno o tome koje je godišnje doba i temperatura u prostoriji uz umjereno zalijevanje biljke odstajalom vodom prema potrebi. Listovi počinju žutjeti i otpadati ako ga držite u prehladnoj prostoriji ili prostoriji izloženoj vjetru te prilikom preobilnog zalijevanja.

Kako bi se informirali i saznali kako bez imalo muke presaditi fikus, posjetili smo poznati zagrebački vrtni centar - Iris MBM vrtni centar gdje nam je magistrica hortikulture s odjela sobnog bilja, Sandra Bedran, pokazala kako to ispravno učiniti.

Ficus lyrata ili lirasti fikus podrijetlom je iz Afrike. U prirodi može doseći visinu od 15 metara. Ima velike, upečatljive listove koji rastu do 45 cm u dužinu i 30 cm u širinu.

Voli: pozicije bliže prozoru s puno indirektne svjetlosti, redovitu njegu i prihranu, umjerenu vlagu u prostoriji, kretnje.

Ne voli: uzgoj na otvorenom, propuh i izravnu svjetlost.

Koristan savjet jest da se presađivanje u veću teglu preporučuje svake 2-3 godine ovisno o brzini rasta biljke kako biste osigurali pravilan rast biljke.

Korak 1: U posudi pomiješajte zemlju/supstrat i perlit za bolji razvoj korijena i smanjenje zasićenosti zemlje vodim. Posuda u koju se biljka sadi mora veća za 2-3 cm od prethodne.

Korak 2: Biljku nježno izvadite iz posude, očistite korijenje, a ako postoji oštećeno korijenje, uklonite ga. Korijenje očistite od zemlje/supstrata.

Korak 3: U novu posudu na dno staviti prethodno pripremljenu mješavinu, a korijen postaviti iznad drenažnog sloja te ga prekriti zemljom/supstratom.

Korak 4: Zalijte biljku, pozicionirajte na dobro osvjetljeno mjesto kako bi biljka lakše preživjela stres nastao tijekom presađivanja.

Izvor: Dom i dizajn