Uoči obilježavanja 20. godišnjice Oluje, pred novinarima su se zajedno pojavili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i lider Republike Srpske Milorad Dodik. Srbija i Republika Srpska, kažu tuguju zbog najvećeg zločina etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na teritoriju moderne Europe. Oštar odgovor iz Hrvatske odmah je stigao.

Ministar Ante Kotromanović poručio im je da je Oluja bila legitimna akcija, koja je spriječila još jedan pokolj, koji bi bio mnogo veći od onog u Srebrenici. - Komentari osobe koja je '90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni - priopćio je rekao je Kotromanović.

Dodao je kako Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.

Na Vučićevu izjavu je reagirala i ministrica vanjski poslova Vesna Pusić. Hrvatska, kaže, slavi oslobađanje svog teritorija kojeg je okupirala paravojska i bivša JNA koja se pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića. 'Hrvatska ne slavi ničije stradanje. Slavi oslobođenje same sebe od tuđe okupacije. U tome očekujemo, ne samo razumjevanje, nego i podršku svake normalne politike', kazala je Pusić.

O proslavi Oluje govorio je i premijer Zoran Milanović. Na pitanje 'tko sve dolazi na proslavu i kako gleda na to što su nakon američkih sevaznika dolazak na otkazali i Slovenci odgovorio je: 'Ne gledam na to, imam važnija posla'. Izrazio je žaljenje zbog toga što nikad nitko od stranaca nije dolazio u Knin, a neće ni ove godine. Dodao je, međutim, kako to nije razlog za organizaciju parade u Zagrebu. Najavio je da će 5. kolovoza doći u Knin i da tamo neće govoriti.