Najmanje 31 osoba poginula je u istočnom dijelu Zimbabvea dok se desetine vode kao nestali nakon što je ovu zemlju u petak pogodila tropska oluja, objavila je tamošnja državna televizija.

Oluja je praćena razornim poplavama u području Mozambika i Malavija, ostavljajući mjesta bez struje.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na objavljenim snimcima se vide uništene ceste, kuće i mostovi, dok su komunikacijske mreže prekinute, a električni kablovi blokirali ceste u četvrti Chimanimani, 410 kilometara istočno od glavnog grada Hararea.

Državna televizija ZBC javila je da je poginula 31 osoba, a više od 70 njih se vode kao nestali, dok je vojska uspjela spasiti 197 učenika koji su ostali zarobljeni u lokalnoj školi.

Član parlamenta u Chimanimani Joshua Sacco kazao je Reutersu da je ovaj distrikt bio odsječen od ostatka zemlje, a ta oluja podsjetila ga je na oluju Eline iz veljače 2000. godine koja je uništila južni dio Zimbabvea.

Dodao je da se očekuje da će broj poginulih sigurno porasti nakon što se okonča akcija spašavanja, javio je Reuters.

Vojni helikopteri sudjeluju u spašavanju ljudi, ali letovi su usporeni zbog jakog vjetra, dok je državni hidrometeorološki zavod najavio kišu do kraja vikenda.


Zimbabve se suočio s teškom sušom ove godine koja je naštetila sjetvi, a humanitarna agencija Ujedinjenih naroda kaže da će 5,3 milijuna ljudi trebati pomoć u hrani.