Nakon što je oluja Ali jučer opustošila Sjevernu Irsku i Irsku, danas se obavlja čišćenje.

Sjeverna Irska je javila da je 25.000 domova i tvrtki ostalo bez struje, a trenutno ih je još 9500 bez struje.

U Irskoj je žena u pedesetim godinama poginula kad je vjetar prevrnuo kamp-prikolicu s ruba litice u Okrugu Galway. Stradala žena bila je turistkinja i boravila je u kampu u Claddagduffu, blizu Clifdena.

Stablo palo na dvojicu radniku, jedan poginuo

U Okrugu Armagh u Sjevernoj Irskoj poginuo je jedan čovjek, mladić u dvadesetim godinama, a još jedan muškarac u četrdesetim godinama je ranjen kada je na njih palo stablo u Park-šumi Slieve Gullion. Oboje su radili za tvrtku koja se brine o vodama Sjeverne Irske.

Muškarac iz Galballyja u Okrugu Tyrone, David Gwyer, završio je sa šavovima na glavi i porezotinama po tijelu kad je stablo palo na njegov automobil i probilo krov. "Naš automobil ima stakleni krov i stablo je samo prošlo ravno kroz njega", rekla je njegova partnerica Rachel Carr i dodala da je Gwyer "vrlo potresen onim što se dogodilo".

Iz Velike Britanije je poslan helikopter kako bi pregledao oštećene dijelove električne mreže i pomogao da se uključi struja, rekli su iz energetske kompanije Sjeverne Irske.

Na vrhuncu oluje u Republici Irskoj je 186 tisuća domova i tvrtki ostalo bez struje. Do jutros je 147 tisuća dobilo struju, a 39 tisuća domova i tvrtki još uvijek je bez struje.

Avion nije uspio sletjeti na pistu zbog oluje

Jedan avion je pri slijetanju u Dublin zbog oluje morao odustati i ponovo uzletjeti, kao što se vidi na snimci koju je objavio BBC. Još jedan avion iz Milana za Belfast morao je promijeniti smjer i sletjeti u Liverpool zbog vjetra.

Naleti vjetra bili su snažniji nego tijekom uragana Ophelia koji je pogodio isto područje u listopadu prošle godine. U Killowenu u Okrugu Down je zabilježen vjetar jačine do 146 kilometara na sat, a u Orlock Headu do 114 kilometara.

Deseci cesta su zahvaćeni olujom, a veliki broj ih je zatvoren zbog srušenih stabala. Autocesta M1 u Okrugu Antrim zatvorena je u oba smjera zbog električnih žica koje su pale preko nje.

Slični problemi zadesili su i željeznički prijevoz. Jedna žena iz Belfasta, Ruth McCarthy, javila je na Facebooku da je zaglavila u vlaku Enterprise između Belfasta i Dublina punih sedam sati zbog stabala koja su pala preko željezničke pruge. Željezničke pruge koje su jučer bile zatvorene danas su ponovo otvorene, ali uz  kašnjenja i otkazivanja vlakova.