Otočna država Vanuatu u južnom dijelu Tihog oceana zbraja štete nakon naleta razornog ciklona Pam.

Prema informacijama humanitarne organizacije Oxfam, čak 90 posto objekata u glavnom gradu Port Vili teško je oštećeno ili potpuno uništeno, a glasnogovornik Crvenog križa za BBC je izjavio kako je situacija apokaliptična. Počela su stizati izvješća o čitavim selima koje je odnijela oluja.

Predsjednik Vanuatua Baldwin Londsdale izjavio je da je većina stanovnika njegove države ostala bez krova nad glavom te da su postali beskućnici.

Izrazito snažan ciklon, koji je dosegnuo najvišu petu kategoriju pa je vjetar puhao i brže od 270 kilometara na sat, ubio je najmanje osam osoba, no očekuje se da će broj mrtvih značajno porasti kako spasilačke službe budu stizale do ruševina i najteže stradalih područja, prenosi Jutarnji list.

Prizori koji su počeli stizati iz Port Vile već svjedoče o razmjerima uništenja.

U Vanuatuu živi oko 267.000 ljudi na 65 otoka, a najviše ih je u glavnom gradu, oko 47.000.

'Ovo će vrlo vjerojatno biti jedna od najvećih katastrofa ikad zabilježenih na Pacifiku', izjavio je Colin Collet van Rooyen iz Oxfama, koji je trenutno u Port Vili.

 'Trebat će jako puno humanitarne pomoći, a ljudima će također trebati pomoći s obnovom kuća i života', dodao je i napomenuo da su trenutno najpotrebniji pitka voda i sanitarije.

Diljem države komunikacije su i dalje otežane, što stvara dodatne probleme spasiocima.

Veliki problem predstavlja i činjenica da je zbog ciklona bio zatvoren aerodrom u Port Vili, no u nedjelju prijepodne osposobljen je u mjeri dovoljnoj da na njega pomalo počnu slijetati prvi humanitarni letovi.

'Imamo 20 evakuacijskih centara s oko 2.000 ljudi, no u nekima od njih imamo samo jedan WC na 300 osoba', požalio se Mark Le Roux iz jedne adventističke humanitarne organizacije.

Predsjednik Vanuatua Baldwin Lonsdale ranije je uputio apel međunarodnoj javnosti. 'Danas vam govorim jako teška srca. Molim vas u ime vlade i naroda da nam pomognete', rekao je na konferenciji o prirodnim katastrofama u Japanu.

prvi.tv