Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora boravi u trodnevnoj posjeti Grčkoj, tijekom koje se želi uvjeriti kako se troši dio sredstava od dva milijuna dolara iz hitnog fonda koji su namijenjeni za pomaganje izbjeglicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Bach je iskoristio priliku i posjetio najveći otvoreni prihvatni centar za izbjeglide u Atini, gdje se družio s njima, igrao nogomet i pokušao ih oraspoložiti.

Između ostalog, naglasio je da MOO radi na tome da pokuša indentificirati sve sportaše koji su među raseljenim osobama, a imaju potencijal da ostvare olimpijsku normu za Ljetne olimpijske igre 2016. godine. Najavio je da će ovi sportaši imati svoj izbjeglički tim koji će nastupiti pod olimpijskom zastavom u Rio de Janeiru.

„Zajedno sa Olimpijskim komitetom Grčke pokušali smo osigurati sportski sadržaj u izbjegličkom centru. Pružajući im mogućnost da se bave sportom želimo dati barem neku nadu izbjeglicama. Želja nam je da im pružimo malo radosti u njihovim životima", kazao je Bach prilikom posjete izbjegličkom centru u Ateni.

MOO je osigurao dva milijuna dolara za hitni fond, a sredstva su od rujna 2015. postala dostupna za nacionalne olimpijske odbore kako bi se organizirao program za pomoć izbjeglicama širom svijeta. Do sada je 13 nacionalnih komiteta dobilo 1,4 milijuna dolara. Među njima je i grčki komitet koji je od dobijenog novca izgradio četiri košarkaška terena u najvećem prihvatnom centru za izbjeglice u Ateni.