Sarajevska policija blokirala je glavnu prometnicu u gradu kojom će se danas kretati sudionici prve bosanskohercegovačka parade ponosa.

Policajci zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava vrše kontradiverzioni pregled kompletnog područja kako bi osigurali rutu kojom će se kretati sudionici parade. Policajci provjeravaju svaki dio ulice, od uličnih saksija, šahtova, ugostiteljskih objekata i drugih lokacija. Detaljno se pregledaju i sve medijske ekipe koje će pratiti današnju povorku.

Ispred Vječne vatre, odakle će danas točno u podne krenuti šetnja prema Trgu Bosne i Hercegovine, od jutros se okupljaju organizatori povorke. Oni pripremaju zastave, majice i druge rekvizite koje će nositi sudionici povorke ponosa. Ranije je najavljeno kako bi na povorku trebalo izaći oko 500 ljudi, ali vjerovatno je kako će ovaj broj biti i veći.

Jutros su u centru Sarajeva osvanuli plakati na kojima je logo s porukom "Ima izać'" prekrižen crvenim linijama. Međutim, brzom rekacijom aktivista za borbu prava LGBTIQ osoba, plakati protiv povorke brzo su uklonjeni.

Od Marijin Dvora do Skenderije prolaz je onemogućen svim vozilima, ali i pješacima.