Dragan Čović, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović sastali su se danas u zgradi državnog Predsjedništva u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti, a sudionici susreta su nakon ovog događaja kazali da je ”dogovoreno da se nastavi razgovarati”, piše N1.

Kazao je to čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasivši da ”ne vidi razlog da se prolongira uspostava novog Vijeća ministara”.

Zaključci su da nastavimo dalje razgovarati, tražiti način da se što prije uspostavi Vijeće ministara, ne vidim razlog da se prolongira donošenje odluke da se imenuje mandatar, kazao je Čović danas i dodao da nije bilo govora o konkretnim imenima i resorima.

Kako ćemo pričati o imenima kad nemamo resore. Različite su želje, mislim da ćemo o resorima na idućem sastanku, poručio je Čović.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, naglasio je da je stranka koju vodi nezaobilazan faktor u formiranju vlasti.

SNSD s kapacitetom koji imamo u Predstavničkom domu i Domu naroda, smatramo da smo nezaobilazan faktor. Nema posebnih problema da Srbin bude predsjedatelj kao ni za ime mandatara. Što se tiče gospodina Izetbegovića, ono što su javno govorili, žele riješiti neka druga pitanja, rekao je Dodik.

Priznao je da konkretnih dogovora nije bilo.

Ništa posebno nije dogovoreno, dogovorili smo se da se vidimo neki sljedeći dan. Mi smo ovdje samo došli u poziciju da vidimo je li došlo vrijeme da sjednemo i napravimo tu strukturu. Vjerujem sad je došlo neko vrijeme i da će se sada ubrzavati, dodao je Dodik.

Sastanak je okončan nešto prije 17 sati.