Još dok je federalni ministar branitelja Salko Bukvarević bio živ, a preminuo je nedavno od posljedica zaraze koronavirusom, na sastanku s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i predstavnicima koordinacije braniteljskih organizacija HVO-a i Armije BiH potaknulo se pokretanje rješavanja statusa branitelja, koji sve do danas nisu ostvarili svoja prav, piše Večernji list BiH.

A takvih slučajeva s braniteljima, poput ranjavanja i utvrđene invalidnosti, ima više koji zbog činjenice da su radili, nisu bili informirani o završetku roka za pokretanje postupka ili su pak smatrali da im iz određenih okolnosti takva naknada uopće ne treba. Koronavirus, pandemija koja još traje, te brojni otkazi radnika i prekidanje poslova, prekid rada i gašenje kompanija natjerali su veliki broj nekadašnjih branitelja da potraže svoja prava.

Ministar i najava

Međutim, na prvoj stubi uočili su se problemi jer je zakonom koji definira njihova prava posljednji rok za ostvarenje toga prava istekao 2015. godine. Na tome sastanku ministar Bukvarević je istaknuo kako je Vlada ispunila obvezu prema populaciji stradalnika te da ju je izvršila čak i u vremenu pandemije. “Nastavit ćemo raditi i dalje. Opredijeljeni smo da su ovo za nas najznačajnije kategorije građana i da njihove naknade budu navrijeme i prioritet.

Želimo da se završi zakonska procedura u Domu naroda kada je riječ o Zakonu o povoljnijem umirovljenju i Zakonu o braniteljskim udrugama koji će urediti reprezentativnost u predstavljanju braniteljske populacije”, rekao je tada Bukvarević.

No, puno važnije za kategorije ljudi koji nisu ostvarili nikakva prava bile su Bukvarevićeve riječi kojima je potvrdio da su bili pokrenuti razgovori među predstavnicima vlasti, ali i udruga branitelja dviju komponenti kako bi se riješili problemi branitelja koji još nemaju riješen status.

Sam ministar Bukvarević tada je objasnio kako se radi na izmjenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima branitelja, Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odličja. Nakon smrti ministra i godišnjih odmora razgovori su zastali.

Voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat general Vlado Džoić istaknuo je kako se ovaj odjel zauzima za rješavanje statusnih pitanja te da će obvezati sve hrvatske predstavnike u vlasti da podrže izmjene koje bi rezultirale rješavanjem njihovih problema. Iz Ministarstva za pitanje branitelja i invalida FBiH na upit Večernjaka odgovorili su kako posljednje informacije o pokretanju izmjena zakona koje definiraju rješavanje statusa ne predstavljaju “buđenje lažne nade jer već su pokrenute aktivnosti za rješavanje ovih problema”.

Original papiri - nema prava

U slučaju, pak, da se na ovaj način riješi problem statusa branitelja u Federaciji BiH, otvara se mogućnost da ovi branitelji budu u stanju prijaviti se i za ostvarenje statusa u Hrvatskoj. Među onima koji traže rješavanje svoga statusa jest i Ivica Raspudić, koji je ranjen ujesen 1993. godine kada je među više vojnika pao projektil od kojega su svi zadobili ozljede. Samome Raspudiću i u HVIDRA-i brojni su govorili: “Što bi danas brojni dali da imaju ovakve papire”. No, unatoč svemu, on ipak svoja prava nije ostvario. Čak i unatoč činjenici da je sve regularno, od ranjavanja do stupnja invalidnosti. Po njegovim informacijama, između 150 i 200 je pripadnika HVO-a koji nisu ostvarili prava i dobili status stradalnika.

Večernji list