Rusija želi igrati pravilno izbalansiranu ulogu. Ako se narušavaju prava Bošnjaka branit ćemo njihova prava, ako se narušavaju prava hrvatskog naroda u BiH branit ćemo njihova prava, a, također, mi ćemo braniti i prava srpskog naroda u BiH", rekao je Kalahukov novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik postao vaga u balansu snaga u BiH što je anakroni instrument. Govoreći o "non paperu", ruski diplomat je izjavio kako je postalo vrlo zanimljivo da neki vanjski čimbenici uvijek misle u ime ljudi koji žive na Balkanu, pišu neke papire, prijedloge...

"Želim odlučno izjaviti da Ruska Federacija uvažava vanjskopolitičke prioritete BiH i nikako se ne želi miješati u te stvari, posebice kada je riječ o integraciji u EU. Želimo da prioritet integracije BiH u EU ne bude prepreka za razvoj odnosa Ruske Federacije i BiH", naveo je Kalabuhov. On je istaknuo kako BiH mora imati mogućnosti i razvoja odnosa sa Ruskom Federacijom i sa svim drugim međunarodnim partnerima koji su bitni za BiH, a da je put BiH u EU stvar njenih konstitutivnih naroda i Europske komisije kako će to biti.

Govoreći o međunarodnom pravu, Kalabuhov se osvrnuo na govor ruskog ministra inozemnih poslova Sergeja Lavrova u UN-u kada je naveo kako se sada pojavljuju dvije tendencije – "jedna međunarodno pravo, za koje se i Rusija zalaže, a druga tendencija je kreiranje poretka zasnovanog na pravilima, a što je zamjena za međunarodno pravo". On je podsjetio kako se međunarodno pravo zasniva na nizu takvih pravila koja su dogovorena na univerzalnim platformama i podržavaju najširu suglasnost.