Ogromni komadi Zemljine kore odlamaju se i tonu, a posljedica toga su potresi, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Mirror.

Ispucanost Sjevernoameričke ploče uzrok je brojnih potresa u jugoistočnom dijelu SAD-a, otkrili su znanstvenici Sveučilišta Sjeverne Keroline.

To se područje prije smatralo relativno stabilnim i slobodnim od ekstremnih seizmičkih aktivnosti, ali potres koji je pogodio mjesto Mineral u Virginiji 2011. bio je snage 5.8 po richterovoj ljestvici, piše Danas.hr.

Istraživanje navodi kako lomljenje kore stanjuje i slabi ploču, zbog je i veća vjerojatnost od potresa. Autori istraživanja zaključili su kako proces i dalje traje te da će u budućnosti vjerojatno dovesti do još više potresa.

''Naša ideja podržava mišljenja kako će se ova seizmička aktivnost i dalje nastaviti zbog neravnomjernog pritiska na ploču'', kaže Berk Biryol, seizmolog na sveučilištu i vodeći autor novog istraživanja. ''Zone koje su postale aktivne biti će takve barem još neko vrijeme.''

Kako bi otkrili što se točno događa duboko ispod površine, znanstvenici su stvorili 3D slike dijela Zemljinog plašta ispod sjevernoameričke ploče – u osnovi CAT skeniranje Zemlje.

Baš kao što i doktori stvaraju slike unutrašnjih organa tako što prate rendgenske zrake kroz ljudsko tijelo, seizmolozi stvaraju slike Zemljine unutrašnjosti tako što prate seizmičke valove potresa dok se kreću kroz tlo.

Koristeći sofisticiranu tehnologiju otkrili su da je ploča na više mjesta napukla, piše Danas.Hr.

''Ovo je zanimljivo otkriće jer su svi mislili kako je ovo stabilno područje, a očekivali smo i ploču normalne debljine'', dodao je Berk.

Radi se o procesu koji je započeo još prije 65 milijuna godina, ali još uvijek traje i vjerojatno će prouzročiti još potresa, zaključak je istraživanja.