Moskva je danas napadnuta dronovima, a rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su svi uništeni dok su se približavali glavnom gradu Rusije.

Nema izvještaja o smrtnim slučajevima. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su dvije osobe ozlijeđene, od kojih je jedna hospitalizirana. Stanari dvaju stambenih blokova bili su evakuirani, ali su se kasnije vratili.

Ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata dodavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je "nova stvarnost".

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika zanijekao je da je Kijev izravno umiješan u napad na Moskvu, ali je rekao da Ukrajina s uživanjem prati što se ondje događa. "Naravno da nam je drago gledati i predviđati povećanje broja napada. No naravno da izravno nemamo ništa s tim", rekao je Mihajlo Podoljak.

Putin i Rusija prijete odmazdom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ukrajinski napad dronovima na Moskvu bio pokušaj zastrašivanja i provociranja Rusije i najavio jačanje protuzračne obrane oko glavnog grada.

Putin je napad, koji je doveo 15-mjesečni rat u Ukrajini u srce Rusije, opisao kao teroristički odgovor koji je uslijedio nakon što je Rusija napala sjedište ukrajinske vojne obavještajne službe prije nekoliko dana.

Putin je rekao da je Ukrajina izabrala put pokušaja "zastrašivanja Rusije, ruskih građana i napada na stambene zgrade". "Ovo je očito znak terorističke aktivnosti", rekao je.  Ojačat će se protuzračna obrana oko Moskve, glavnog grada najveće svjetske nuklearne sile koji je već zaštićen opsežnim sustavom ranog upozoravanja, najavio je ruski predsjednik.

Ministarstvo vanjskih poslova: Možemo poduzeti najoštrije mjere

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je reklo da zadržava pravo poduzimanja najoštrijih mjera. "Uvjeravanja dužnosnika NATO-a da kijevski režim neće izvoditi udare duboko u ruskom teritoriju pokazala su se potpuno licemjernim", navodi se.

"Rusija zadržava pravo poduzimanja najoštrijih mogućih mjera kao odgovor na terorističke napade kijevskog režima", dodaje se.