Uzrok ovotjedne eksplozije na norveškom tankeru u Omanskom zaljevu ostaje nepoznat, objavila je brodarska tvrtka Frontline, u čijem je vlasništvu tanker, dodajući da je isključena mogućnost "mehaničke ili ljudske greške".

"Tvrtke i drugi, uključujući predstavnike vlasti, temeljito će istražiti taj slučaj kako bi se otkrio uzrok", navela je brodarska tvrtka u priopćenju objavljenom u petak kasno navečer.

Tvrtka je objavila da je do eksplozije na tankeru Front Altair došlo u četvrtak oko 7 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu, odmah nakon što je prošao kroz Hormuški tjesnac.

Pozivajući se na rastuće napetosti u regiji i u očekivanju potpunih informacija o uzrocima eksplozije na Front Altairu tvrtka je objavila da će biti "iznimno oprezna u pogledu novih ugovora u regiji" te će se savjetovati sa stručnjacima za sigurnost.

Tijekom subote tim stručnjaka trebao bi pregledati tanker i procijeniti štetu. Tanker Front Altair, koji se zapalio nakon eksplozije, još pluta morem iako je požar ugašen.

Prema neimenovanom američkom dužnosniku, kojeg prenosi Reuters, iranski vojni brodovi u Omanskom zaljevu onemogućavaju dvama privatnim tegljačima da odvuku tanker.

SAD za taj slučaj i eksplozije koje su se istodobno dogodile na japanskom tankeru u tom području optužuje Iran, a Teheran odbacuje odgovornost.