Ministarstvo pravde BiH predložilo je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTS) prema kojem će suci i tužitelji biti dužni dostavljati svoj početni i godišnji izvještaj o imovini koji će biti objavljen na stranici VSTS-a.

"Suci i tužitelji dužni su dostavljati VSTS-u svoj početni i godišnji izvještaj o imovini, uključujući i način i vrijeme stjecanja i nabavnu vrijednost, prihodima, interesima, obvezama, troškovima i jamstvima za sebe, bračnog ili izvanbračnog partnera, roditelje, djecu i druge osobe s kojima žive u zajedničkom domaćinstvu", navodi se u Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, koji bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U Nacrtu se navodi i to da će se izvještaji o imovini objavljivati na interent stranici VSTS-a, s tim da javnosti neće biti dostupni podaci o imenima maloljetnih osoba koja se navode u izvještaju izuzev prvog slova njihovog imena, kao ni matični broj i adresa stanovanja suca ili tužitelja te drugih osoba koja se navode u izvještaju. Također, ukoliko nacrt zakona dobije podršku neće se objavljivati ni podaci o ulici i broju gdje se nalazi imovina koja se navodi, brojevi bankovnog računa i drugi identifikacijski brojevi, kao ni iznosi gotovine u vlasništvu suca ili tužitelja te drugih članova domaćinstva, koji će biti dostupni javnosti samo kao kombinirani ukupni iznos ušteđevine, zajedno sa stanjem na bankovnim računima.

Kada je riječ o gotovini, definirano je da, ukoliko sudac, odnosno tužitelj drži gotovinu u iznosu većem od 5.000 KM van banaka, ne može tim iznosom pravdati financiranje svojih troškova.

"Ovo je manje strog propis od onoga koji su razmatrali i koji su za BiH predložili stručnjaci. Taj prijedlog je išao toliko daleko da je zabranio da suci i tužitelji uopće drže više od 5.000 KM u gotovini", navodi se u pojašnjenju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u i dodaju da upravo gotovina predstavlja jedan od najvećih rizika koji prijete da ugroze učinkovitost sustava izvještavanja o imovini koji zahtijevaju Venecijanska komisija, Vijeće Europe i druge međunarodne organizacije.

Praktično suci i tužitelji mogu imati gotovinu, ali je ne mogu koristiti za pravdanje financiranja troškova preko 5.000 KM.

Suci i tužitelji biti će u obvezi da navedu i detaljne podatke o dodatnim aktivnostima kao i podatke o svojim srodnicima koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu ili notarijatu, s tim da su srodnici oni po pravoj i bočnoj liniji do trećeg stupnja srodstva.

Predloženim izmjenama Zakona o VSTS-u definirano je i da bruto naknada sudaca i tužitelja ne smije na godišnjoj razini prijeći ukupan iznos od 40 posto njegove godišnje neto plaće, s tim da se ograničenje ne odnosi na prihode koje ostvare za vrijeme neplaćenog odsustva.

Jučer se pokušalo dobiti komentar VSTS-a o predloženom Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, ali se nije uspjeli.