Upitan slaže li se s Peterom Thielom, jednim od pokretača PayPal-a, koji je, nezadovoljan napretkom tehnologije, nedavno rekao kako smo 'umjesto letećih automobila dobili 140 znakova (Twitter)', Bill Gates je rekao kako mu je 'žao Thiela, jer leteći automobili nisu učinkovit način prijenosa s jednog mjesta na drugo', te dodao.

'Prije 20 godina smo željeli ostvariti ideju o tome da je informacija svakome dostupna doslovno jednim dodirom prsta. I to smo uspjeli. I sad svi uzimaju zdravo za gotovo činjenicu da vrlo jednostavno možete pročitati filmske kritike, pronaći bilo koju lokaciju ili pak naručiti nešto putem interneta. Volio bih kad bismo samo na jedan dan oduzeli tu mogućnost ljudima i tako ih podsjetili kako je bilo prije tih tehnoloških novotarija', rekao je Bill Gates u intervjuu za Wired.

Obzirom kako se prije pet godina potpuno posvetio filantropiji, Gates je otkrio kako mu nedostaje ono što je na dnevnoj bazi radio u Microsoftu - novi načini programiranjai uređivanja dokumenata ili pak nova vizualna rješenja. No, ističe kako sad ima nove prioritete, naime Zaklada Bill i Melinda Gates dosad je spasila više od 5 milijuna života.

Na pitanje što misli o čemu će se u Wired-u pisati za 20 godina, Bill Gates smatra kako će tema 'strah od robota' još dugo biti aktualna.

'Jedinstvenost ljudske inteligencije bit će u fokusu naših istraživanja ne samo u idućih 20, nego puno više godina. No, najveći će uspjeh ipak biti dovršetak svih kompjutorskih mogućnosti, preko vida, govora, pisanja, svaka površina, beskrajne mogućnosti računalnog učenja, beskrajna pohrana podataka, a bazično bez ikakvih troškova.'