U sklopu obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije u novoj sportskoj dvorani u Pleternici održan je 4. županijski kulturni mozaik kojemu je domaćin bio grad Pleternica i Kulturno-umjetničko društvo “Orljava”.

Na manifestaciji je nastupilo 18 kulturno umjetničkih društava iz Požeško-slavonske županije u kojima je ukupno nastupilo odnosno bilo 508 sudionika.

Među brojnim uzvanicima i gostima bio je Dražen Jelavić, tajnik Hratskog sabora kulture uz domaćine, gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić u pozdravu je naglasila kako joj je čast biti domaćinom 4. županijskog kulturno mozaika zaželjevši svim sudionicima da uvijek budu ukras pozornice.

-Želim svima čestitati Dan naše županije koju smo proslavili 14.travnja a nastavili smo i s ovom manifestacijom kako bi pokazali da imamo puno toga lijepoga što moramo njegovati i čuvati od zaborava. Ponosan sam, četvrtu godinu za redom ovakav kulturni mozaik treba biti pokazan i izvan naše županije a možda ćemo kao takav kada bude peta obljetnica napraviti međužupanijskim mozaikom. Mi imamo što pokazati, kulturu, čast, hrabrost i vjernost a to su naši vrijedni ljudi na čemu vam se zahvaljujem i uvijek ću biti uz vas. Čast mi je biti župan ovakve naše predivne županije. Ponosan sam i što danas ovdje nastupa 508 izvođača koji će na ovoj pozornici pokazati kulturu kraja iz kojeg jesu i iz kojeg dolaze jer samo na taj način mi spajamo i činimo predivan slavonski mozaik – rekao je Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije koji je otvorio 4. županijski kulturni mozaik koji je pripreman nekoliko mjeseci.

Na manifestaciji su nastupili HKUD Vijenac iz Požege, KUD Orljava iz Pleternice, KUD Bektež iz Bekteža, GKUD Požega, KUD Šijaci iz Biškupaca, Plesna radionicica Ilijane Lončar, HKUD Slavonija iz Jakšića, Glazbeno društvo Cvjetići glazbe iz Pleternice, Češka Beseda iz Kaptola, Gradska glazba Trenkovi Panduri iz Požege, Gradski pjevački zbor iz Lipika, Matica Slovačka iz Jakšića, KUD Ivo Čakalić iz Kaptola, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Češka Beseda iz Prekopakre, KUD Berda iz Brestovca, KUD Požeška dolina iz Požege, KUD Poljadija iz Grabarja i Tamburaški sastav Garavuše. (pozega.eu)