Jutarnja magla smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove u Bosni i Hercegovini.

Vozačima se skreće pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu.

Na dionici Prozor-Jablanica promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (s izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji kolnika izvode se na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca). Na ovoj dionici prometuje se jednom trakom, naizmjenično. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu k istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Sporije prometovanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka  ulazak u Crnu Goru moguć od 7 do 19 sati.