Olimpijska diplomacija, normalizacija odnosa između Sjeverne i Južne Koreje nastavlja se iako su igre u Pyeongchangu zatvorene. I to velikim koracima. Južnokorejska delegacija koju je vodio Chug Eui-young, predsjednik Nacionalnog ureda za sigurnost posjetila je Pyongyang, a pri tome su neočekivano dobili i poziv na večeru s Kim Jong-unom.

Tijekom puna četiri sata, Južnokorejci su nenadano odgovarali na pitanja sjevernokorejskog vođe koji je, prema svemu sudeći, doista vrlo “zagrijan” za normalizaciju stanja na poluotoku.  – Ovo je vrlo snažan pokazatelj Kim Jong-unove želje da se doista nešto učini i da se odnosi između dviju Koreja poprave, kaže analitičar John Delury koji, baziran u Seulu, posebno dobro poznaje prilike na poluotoku.

Spreman na pregovore

Od kada je prije šest godina preuzeo vodstvo zemlje, Kim Jong-un samo se u dva navrata susretao sa strancima. S Dennisom Rodmanom, što nema pretjerano veze s politikom, već je u tom trenutku predstavljalo osobno zadovoljstvo Velikog vođe, i drugi put s Liu Yungshanom, visokim dužnosnikom Komunističke partije Kine.

Koliko je poznato, Kim Jong-un nikoga više nije udostojio svojim susretom, između ostalog ni visokog kineskog izaslanika koji je posjetio Sjevernu Koreju zbog pregovora krajem 2017. godine, kao ni bivšeg direktora Agencija za državnu sigurnost SAD-a Jamesa Clappera, koji je u Pyongyang došao prije četiri godine kao izaslanik tadašnjeg predsjednika Obame.

U svakom slučaju, tijekom ove večere usuglašen je cijeli niz poteza koji će u skoro vrijeme biti realizirani na relaciji Seul- – Pyongyang. Prije svega to se odnosi na sastanak lidera Sjeverne i Južne Koreje koji će, po svemu sudeći, biti održan sljedećeg mjeseca, a usuglašeno je i otvaranje izravne telefonske linije između vođa dviju zemalja. Ujedno, Kim Jong-un je najavio kako je voljan otvoriti razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o smanjenju ili ograničavanju nuklearnog oružja, a usuglašeno je i otvaranje izravne telefonske linije između dvaju vođa.

– Sjevernokorejska strana jasno je ustvrdila svoju želju za demilitarizacijom. Jasno su poručili kako nema razloga zadržavati nuklearno oružje ako se ukloni vojna prijetnja prema Sjevernoj Koreji i zajamči njezina sigurnost, stoji u priopćenju koje je izdalo južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Analitičari žele čuti dojmove

Ako se pokaže kako je ova tvrdnja osnovana, odnosno ako ju Pyongyang ne opovrgne, bit će to prvi put da je Kim Jong-un uputio bilo kakvu naznaku da je spreman se, pod određenim uvjetima, odreći svog nuklearnog arsenala.

Do sada je ustrajno tvrdio kako nuklearni program ne može i neće biti predmet bilo kakvog pogađanja i da se na njega bilo kakvi pregovori ne odnose. Južnokorejska delegacija koja se nenadano susrela na večeri sa sjevernokorejskim vođom odmah po povratku u Seul pozvana je u SAD kako bi osobno prenijeli svoje utiske sa sastanka američkoj administraciji. Vjerojatno će se sastati s predsjednikom Trumpom, ali i s nizom analitičara koji će pokušati dokučiti kakve su stvarne pozicije Kim Jong-una.

Ne treba sumnjati kako će Sjeverna Koreja u svakom slučaju pokušati vrlo izdašno naplatiti otvaranje pregovora kroz gospodarsku pomoć, ali vjerojatno i ukidanje ili bar ublažavanje sankcija prije nego se uopće sjedne za pregovarački stol. I, da, pregovori neće biti ni kratki ni lagani.

Dnevnik.ba