State Department odobrio je hitnu prodaju vojne opreme u inozemstvu u vrijednosti od 138 milijuna dolara Ukrajini za osiguravanje kritičnih popravki i rezervnih dijelova za raketne sustave Hawk. Sjedinjene Države objavile su taj potez u utorak, navodeći da Ukrajina ima hitnu potrebu za podrškom za održavanje kako bi raketni sustav nastavio raditi.

Najava je uslijedila nakon sličnog, malog kruga podrške od 300 milijuna dolara za streljivo koji je Pentagon najavio prošlog mjeseca nakon što je uspio preraspodijeliti uštede iz ugovora kako bi mogao nadoknaditi troškove pružanja pomoći. I država i ministarstvo obrane traže načine da nastave pridobijati pomoć Ukrajini, dok paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara ostaje blokiran u Kongresu.

Zemlja zrak

HAWK je raketni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa koji osigurava zračnu obranu, što je jedna od najbitnijih sigurnosnih potreba Ukrajine.

''Ukrajina ima hitnu potrebu da poveća svoje sposobnosti za obranu od ruskih raketnih udara i zračnih sposobnosti ruskih snaga'', navodi se u dopisu State Departmenta u kome se objavljuje prodaja.

''Održavanje i održavanje sustava naoružanja HAWK poboljšat će sposobnost Ukrajine da brani svoj narod i zaštiti kritičnu nacionalnu infrastrukturu'', dodaje se.

Tijekom saslušanja na Capitol Hillu u utorak, ministar obrane Lloyd Austin rekao je da bez podrške SAD riskiraju da Ukrajina padne u ruke Rusije.

Produženi europski rat

''Ukrajina je bitna, a ishod sukoba u Ukrajini imat će globalne implikacije, kao i na našu nacionalnu sigurnost'', kazao je Austin.

Ukoliko Kijev padne, to bi moglo ugroziti ukrajinske baltičke susjede članice NATO-a i potencijalno uvući američke vojnike u produženi europski rat, tvrdi on.

Radove na Hawk sustavima izvodit će izvođači iz kompanije RTX Corporation sa sjedištem u Massachusettsu, ranije poznate kao Raytheon i Huntsville, PROJECTXYZ sa sjedištem u Alabami. State Department je priopćio da će dijelovi potrebni za popravku sustava doći iz zaliha američke vojske, donacija trećih zemalja, komercijalnih gotovih komponenti i nove proizvodnje, prenosi AP.