Što se to dovraga događa tamo, zapitao se sredinom prošle godine Martin Casado iz Andreessen Horowitza, misleći pritom na odljev mozgova iz Googlea, odnosno Alphabeta.

Da se nešto neobično događa u kompaniji pisali smo sredinom prošlog mjeseca, a posljednjih dana u javnosti su se pojavile nove informacije koje nam Alphabet, odnosno Google predstavljaju u nekom drukčijem svjetlu u odnosu na ono na koje smo navikli – prema kojem je posao u Googleu san velikog broja inženjera te je to jedna od najboljih kompanija za rad.

Nezadovoljstvo među zaposlenicima sve je veće, a općenit je dojam da Google više nije kompanija koja je nekoć bio. Priznao je to i vodeći čovjek kompanije Sundar Pichai u jednom intervjuu kada je rekao koliko je teško upravljati gigantom s oko 100 tisuća zaposlenih, javlja Zimo.

Više je razloga zbog kojih su Googleova kola krenula nizbrdo, a dodatni impuls takvom nezadovoljstvu radnika bile su informacije o Projectu Dragonfly koje su se pojavile u javnosti tijekom 2018. Taj projekt koji je uključivao posebnu i cenzuriranu tražilicu za kinesko tržište predstavlja sve ono što je suprotno Googleovom (dotadašnjem) DNA.

Umjesto otvorenosti i transparentnosti, to je bio tajni projekt koji je uključivao cenzuru i za neke veterane u kompaniji označio je kap koja je prelila čašu.

Google je na kraju odustao od kontroverznog projekta, a dio dotadašnjih zaposlenika odustao je od samog Googlea i sreću potražio u drugim tehnološkim kompanijama i startupovima.

Još jedna situacija o kojoj smo više puta pisali, a koja je mnogima otvorila oči oko toga u što se kompanija pretvara bio je način na koji su riješili problem Andyja Rubina. Šefovi kompanije nagovorili su tog seksualnog zlostavljača da napusti kompaniju, no osigurali su mu izdašnu otpremninu.

Počeo sam se osjećati kao da ću raditi u velikoj zloj korporaciji, komentirao je tadašnje razmišljanje u kompaniji softverski inženjer Robert Lord koji se u Googleu zadržao manje od godinu dana.

Pored toga, jedan od problema koji ide s velikim kompanijama je i birokracija koja je počela gušiti zaposlenika, promjene u odjelu ljudskih resursa, kao i općenit osjećaj otuđenja menadžmenta od ostalih zaposlenika.

S Googleom se događa sve ono protiv čega se Larry Page borio kada je preuzimao mjesto izvršnog direktora kompanije 2011. Htio je izbjeći situaciju u koju upadnu kompanije kada postanu prevelike i prespore te se nadao da se to nikada neće dogoditi Googleu.

Ipak, jasno je da je onaj dobri stari "ne budi zao" Google odavno nestao, kompanija se promijenila i za mnoge postala neprepoznatljiva, a bit će itekako zanimljivo pratiti smjer u kojem će se razvijati i dalje te kakva će klima vladati među njihovim zaposlenicima.