Dinstani slatki kupus pravo je zimsko jelo koje će vas zagrijati i okrijepiti, a u nekom se obliku sigurno pripremalo i u vašoj obitelji. Ovaj originalno bavarski recept danas je proširen u većini Europe, a posebno se rado jede u Njemačkoj i Austriji.

Bavarski dinstani kupus sjajna je kombinacija slatkog i kiselog koja jako dobro paše uz kobasice i pire s kojima se najčešće i poslužuje, a ništa lošije neće ići uz goveđe ili svinjsko pečenje. Postoji i slično jelo od kiselog kupusa, ali njega ste se vjerojatno nauživali u sarmi, pa ćemo se ovaj put pozabaviti njegovim slatkim bratom, prenosi Punkufer.

Ovaj jednostavan i zasitan prilog bit će gotov za otprilike sat vremena, a za to vrijeme možete komotno možete ispeći i kobasice i napraviti pire za kompletan obrok. Kupus je skroman sastojak i vrlo je čest u jelima "siromašne kuhinje" ali njegova hranjivost i prije svega fantastičan okus s vrlo malo truda ono je što se kod njega najviše voli.

Sastojci za bavarski dinstani kupus:

1 srednje velika glavica bijelog kupusa
1-2 žlice svinjske masti ili maslaca
1 manja glavica luka, nasjeckanog
2 žlice octa
1 žlica šećera
1 jabuka, kiselkasta, narezana na kockice
sol, papar
125 ml goveđe juhe (ili pola kocke + voda)

Priprema:

Kupus prerežite na pola, operite ga i odrežite tvrde dijelove pa ga narežite, ali ne presitno.

Zapržite mast sa šećerom, dodajte luk i kockice jabuke i dobro promiješajte.

Dodajte kupus, posolite i popaprite.

Ulijte juhu ili razmrvljenu kocku i vodu i pustite da se kuha oko 60 minuta poklopljeno. Prema potrebi dodajte još juhe.

Prije posluživanja umiješajte ocat i poslužite toplo.