Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je u subotu u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO, piše Tanjug.

Etničko čišćenje Gaze

"Već smo donijeli organizacijske odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske", naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propala su desetljeća dobrosusjedskih odnosa tih zemalja s Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti.

Lavrov je istaknuo, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promijenio svoj cilj da potpuno "očisti" tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa.

Naveo je kako se Izrael pred muslimanski praznik Ramazan sprema poduzeti vojnu operaciju u gradu Rafahu, gdje se nalazi oko dvije trećine stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je većina pobjegla od borbi u drugim dijelovima enklave.

Lavrov je ukazao da bi u slučaju izraelskog napada veliki broj Palestinaca otišao u Egipat, što bi, kako je naveo, u suštini bilo "etničko čišćenje".

Zapad ide k vojnom rješenju

Nakon Diplomatskog foruma u Antaliji, Lavrov je naglasio da ideja SAD i jednog broja zapadnih zemalja da proglase Palestinu članicom Ujedinjenih naroda sama po sebi neće riješiti konflikt na Bliskom istoku.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istaknuo da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rešenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rešenja.

Lavrov je naglasio da se Rusija u mirovnom procesu za Ukrajinu ne oslanja previše na pomoć Švicarske, pošto je ta zemlja, kako je naveo, "odavno izgubila neutralnost".

Tako je podsjetio na nedavnu izjavu šefa Pentagona Lloyda Austina da bi, ako Ukrajina bude poražena, NATO bio prinuđen da djeluje protiv Rusije, kao i na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti slanja europskih trupa na ukrajinsku teritoriju.

"Ovi trendovi na Zapadu, među zapadnim rukovodstvom, naravno, poništavaju sva uvjeravanja da je Zapad zainteresiran za nekakvo političko rješenje... Ima dosta činjenica da Zapad vodi stvar ka vojnom rješenju", naveo je Lavrov.