Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je u podnedjeljak da je ''svaki pedalj Bosne i Hercegovine zajednički'' i da ''ništa nije srpsko osim naziva Republika Srpska''. Lider SDA rekao je to komentirajući izjavu člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika koji je rekao ''da Bošnjaci moraju da znaju da BiH nije njihova, a RS je isključivo naša''.

''Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to ostati ako gospodin Dodik nastavi s ovakvim izjavama. Čestitam ovaj veliki dan, rođendan Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ide u pravom smjeru, ovog tjedna smo napravili jedan važan korak, ova zemlja je svakim danom sve jača. Postoji tisuću godina i postojat će još tisuću, uvjeren sam'', rekao je Izetbegović.

U ponedjeljak mu je odgovorio član Predsjendištva BiH Milorad Dodik koji je rekao "da srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije".

"Može on da se zanosi u svemu tome. U Banja Luci su institucije koje su pod upravom i političkom voljom srpskog naroda. Mi ne želimo time da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobrodošli. Ja razumijem njihovu frustraciju. Oni imaju kanton ili dva da nešto suvereno upravljaju, Federaciju dijele sa hrvatskim narodom, a gore na razini Bosne i Hercegovine moraju da uvažavaju naše i stavove Hrvata. Njihova frustriranost može jedino da dovede do toga da, eto, nešto dogovaraju, neke univerzalne principe. Kad sve svedete na obična život, onda ćete vidjeti da je Republika Srpska pod suverenom upravom srpskog naroda", kazao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je u razgovoru za Russia Today rekao da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da "Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom", prenosi N1.