Odgodom nastave neće se izgubiti puno nastave, jer su kalendarom predviđena četiri dana viška.

Iako kruže priče da se nastava odgađa zbog primjene spornih dijelova novog Zakona o radu, iz Vlade HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako te informacije nisu točne.

''U obrazloženjima odluke Vlade HNŽ-a su sadržani zahtjevi ravnatelja škola u kojima su navedeni razlozi zbog kojih je predloženo prolongiranje početka nastave, a među njima, niti jedna tema nije bila Zakon o radu'', rekao nam je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je prošli četvrtak objavila priopćenje u kojem navode da će početak nastave u školama Hercegovačko-neretvanske županije biti odgođen za tjedan dana, zbog vrućina ali i radova koji na pojedinim školama nisu dovršeni.

Vrućina nema, a radovi će na pojedinim školama trajati i do prosinca, pa su se pojavile i informacije da je sporna primjena novog Zakona o radu.

Dakle, svi djelatnici koji imaju ugovor na određeno dobili su raskid ugovora 15.07., a prema novom Zakonu o radu, otkazni rok je 60 dana. Ako se djelatnik primi nazad prije isteka tih 60 dana na isti posao, automatski mora dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Nastava počinje 15.09. točno 60 dana od prekida ugovora, tako da prema zakonu nijedan profesor i nastavnik ne bi morao dobiti ugovor na neodređeno, nego na određeno vrijeme.

Po riječima Slavka Lauša, predsjednika Sindikata učitelja HNŽ-a, to tumačenje je netočno i pogrešno.

''Zakon se donio prije nepunih godinu dana, tako da te tvrdnje ne stoje. Dakle morate imati tri godine rada te se ne smije praviti pauza više od 60 dana, onda se automatski primate u stalni radni odnos. U Zakonu o radu ugovor na neodređeno vrijeme se dobiva ako ne postoji prekid u radu tri godine'', pojašnjava Lauš za Bljesak.info, govoreći da je Sindikat vršio pritisak i obavljao odgovore s predsjednikom Vlade i ministrom obrazovanja, da se svi koji su najmanje tri godine bili u radnom odnosu prevode u stalni radni odnos, a ravnateljima je poslano da naprave procjene.

''Jer su svi učitelji i nastavnici zakinuti kada se radni odnos prekida svako ljeto 15.7 i opet se aktivira u rujnu'', kaže Lauš, još jednom govoreći da primjena Zakona o radu nije razlog odgode nastave.

''Vidimo kakva je vremenska prognoza, a evo trenutno sam u svojoj školi i od radova i bušilica je ''teško opstati''. Na nekim školama radovi će trajati do prosinca, i ja sam se raspitivao zašto i kada su radovi počeli. Po objašnjenjima, prvo se trebalo dobiti donatora koji će platiti, pa se raspisao tender, pa ako se netko žali to je još 15 dana čekanja… Ako ima škola u kojima će radovi trajati do prosinca, to je onda zabrinjavajuće'', kazao je Lauš, dodajući da smatra kako se ovom odgodom početka nastave neće puno izgubiti.

''Ja osobno mislim da nećemo puno izgubiti što se tiče nastave, jer su po kalendaru bila četiri dana više uračunata. Tako da ako će nakon zimskih praznika nastava početi 11. u srijedu, a mi započnemo u ponedjeljak onda smo već dobili dva dana. A ja ću biti protiv svakog pokušaja da se nastava izvodi subotama'', rekao je Lauš, dodajući da će se sve riješiti do kraja godine.

''Svakako, prvih 15-ak dana je na nastavi ponavljanje gradiva, tako da ne bi trebalo dizati previše buke, jer ja tvrdim da će se sve do kraja godine riješiti'', zaključuje Lauš.