Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH održat će danas u 14 sati izvanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu samo imenovanje federalne Vlade.

Naime, Christian Schmidt je u četvrtak na temelju širokih ovlasti kojima raspolaže proglasio zakonitim imenovanje vlade koje je potpisala predsjednica Federacije Lidija Bradara iz HDZ BiH uz suglasnost potpredsjednika Igora Stojanovića iz SDP-a.

Time je Schmidt omogućio Zastupničkom domu entitetskog parlamenta da odluči o potvrdi imenovanja novog premijera i ministara.

Blokada

Tom odlukom uklonjena je blokada imenovanja vlade za kojom je posegnula SDA jer njezin član koji je i drugi dopredsjednik Federacije Refik Lendo nije želio potpisati odluku kako je to propisano ustavom.

Političke stranke koje trebaju formirati novu vladu Federacije BiH pozdravile su odluku visokog predstavnika.

Čelnik SDP-a Nermin Nikšić koji bi trebao postati novi premijer izjavio je da su Schmidtovu odluku priželjkivale sve dobronamjerne političke opcije.

"Na žalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikantstvu umjesto radu na pronalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama visokog predstavnika", izjavio je Nikšić.

U Našoj stranci ocijenili su da je krajnje vrijeme da građani dobiju novu vladu koja će pokrenuti stvari s mrtve točke.

"Činjenica je da nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi. Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo", priopćila je Naša stranka.

U SDA koja će nakon osam godina sada u oporbu ne samo na državnoj nego i na razini Federacije BiH o Schmidtovoj odluci misle sve najgore.

Američka podrška

Optužili su ga da zaobilaženjem Lende ignorira političku volju Bošnjaka, a bošnjačke i građanske stranke koje bi trebale formirati novu vladu nazvali su kolaboracionistima HDZ-a BiH.

"Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni je li njegova odluka ponovo dogovorena s premijerom Hrvatske", stoji u reagiranju.

U napadima na Sdhmidta stranci SDA pridružila se i Demokratska fronta Željka Komšića koja kaže da je intervencija visokog predstavnika "brutalni napad stranca na ustavni poredak".

No Schmidta su odlučno poduprli iz veleposlanstva Sjedinjenih Država upozorivši kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su i napravili.

"Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama", poruka je iz veleposlanstva SAD.

Nova vlada

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara dostavila je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH popis s imenima pojedinih novih kandidata za ministre u Vladi Federacije BiH.

U Vladu, uz HDZ BiH, ulazi i HDZ 1990 pa je među novim imenima Nediljko Rimac za federalnog ministra zdravstva, koji dolazi iz redova HDZ-a 1990.

Novo ime je i Jasna Duraković iz SDP-a, koja je imenovana za ministricu obrazovanja i znanosti.

Amir Hasičević iz Naše stranke trebao bi postati ministar trgovine. Kemal Hrnjić iz stranke Narod i pravda je novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nedžad Lokmić iz SDP-a BiH je prijedlog za ministra branitelja i invalida Domovinskog rata. Ministar unutarnjih poslova trebao bi postati Ramo Isak iz A-SDA stranke.

Odranije je za ministra financija imenovan Toni Kraljević, a Ministarstvo pravosuđa trebao bi voditi Vedran Škobić. Za ministricu kulture i sporta Federacije BiH predložena je Sanja Vlaisavljević.

Za ministra prostornog uređenja HDZ je predložio Željka Nedića. Andrijana Katić ostaje prijedlog za ministricu prometa i veza.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar, a razvoj, poduzetništvo i gospodarstvo vodi Vojin Mijatović.

Vedran Lakić dobiva veliki resor energetike, industrije i rudarstva, a Adnan Delić rada i socijalne politike. Nasiha Pozder je ministrica turizma i zaštite okoliša, a Željko Nedić ministar prostornog uređenja.