Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu na izbor kompanije koja će tiskati glasačke listiće za ovogodišnje lokalne izbore jer je ona izjavljena od neovlaštenog podnositelja, potvrdila je Feni predsjedavajuća Ureda Željka Klobučar.

Kako je pojasnila, Ured je u najkraćem mogućem roku od četiri dana, nakon što je dostavljen dokaz o obveznoj uplati naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosi od oko 7.000 KM, riješio žalbu grupe ponuđača koju su izjavili na odluku ugovornog tijela Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku nabavke usluga tiskanja i pakiranja glasačkih listića.

Ovakav zaključak donesen je jer žalbu izjavio punomoćnik kome je punomoć dao samo jedan član grupe ponuđača, dodaje Klobučar, koji je lider u grupi, ali on za izjavljivanje žalbe nije imao punomoć ostalih članova te grupe ponuđača što je u skladu s njihovim ugovorom.

Na sjednici je, dodaje, procesno riješena ta žalba i nije se ulazilo u meritum žalbe jer se za to nisu stekli uvjeti obzirom da je izjavljena od neovlaštene osobe.

''Tu procesnu pretpostavku je moglo utvrditi i Središnje izborno povjerenstvo, a u roku od pet dana od primitka žalbe što se dogodilo 28. srpnja te donijeti isti zaključak kao i Ured. Oni su to propustili uraditi te smo je mi danas procesno riješili. Naš zaključak je konačan i ovršan i postupak se nastavlja'', zaključila je Kobučar.

Podsjetimo, podnositelj žalbe je grupa ponuđača i to Atlantik iz Banja Luke, te kompanije Igepa bh i Farma prom iz Sarajeva.

U samoj žalbi, koja odgađa potpisivanje ugovora, grupa ponuđača "Atlantik BB" iz Banja Luke te "Igepa BH", "Amos Graf" i "Farma Prom" iz Sarajeva, između ostalog naveli su da firma "Unioninvestplastika", koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač, nema kapacitete za takav posao. "Ponuđač u ponudi navodi da su mu za tisak na tri stroja dovoljna tri radnika za izradu 291 vrste listića u zahtijevanoj količini te od pet dana i isporuku izabranoj pošti. Predmetnu uslugu je nemoguće izvršiti u navedenom vremenu na tri offset mašine, uz angažiranje tri radnika, uz dodatno obrezivanje, falcanje listića na zahtijevani format i pakovanje u kovertu", navodi se u žalbi u kojoj se dodaje i to da izabrani ponuđač nije dokazao da posjeduje opremu koja je zahtijevana tenderskom dokumentacijom.

Također, u žalbi se ističe da je procijenjena vrijednost nabavke 1,1 milijun KM, a da je izabrani ponuđač ponudio cijenu od 688.485 KM, zbog čega je ugovorni organ bio dužan da ponudu ponuđača cijeni kao neprirodno nisku te da sprovede postupak opravdanja neprirodno niske ponuđene cijene.

Inače, drugi ponuđač, odnosno grupa ponuđača predvođena kompanijom "Atlantik bb" ponudila je da će posao tiskanja glasačkih listića uraditi za 920.002 KM bez PDV-a.