Brazilski reprezentativac i nogometaš Barcelone Neymar morat će na sud nakon što je odbačena njegova posljednja žalba na optužbe zbog korupcije povezane s njegovim transferom u Barcelonu prije četiri godine.

Brazilska investicijska skupina DIS tvrdi kako joj pripada 40% novca od transfera u kojem je Barcelona dovela Neymara iz Santosa, ali da je dobila samo malu odštetu jer su dio novca prikrile optužene strane. Tužitelji traže dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 10 milijuna eura za Neymara i njegovog oca.

Međutim, kako im je ovo prvi prekršaj, nijedan od njih vjerojatno neće provesti niti jedan dan u zatvoru.

Tužitelji traže 9 milijuna dolara kazne za Barcelonu, kao i 7 milijuna dolara za Santos.

DIS je platio 1,4 milijuna eura za 40% prava na Neymara 2009. godine, a Barcelona kaže kako je transfer bio vrijedan 57,1 milijun eura, od čega je Santosu pripalo 17,1 milijun.

No, tužitelji tvrde kako je Barca isplatila Santosu 251 milijun eura, tako da je DIS-u trebalo pripasti još 3,2 milijuna.

Barcelona je u lipnju prošle godine platila kaznu u iznosu od 5,5 milijuna eura u jednom drugom slučaju nakon što su čelnici kluba priznali grešku u "fiskalnom planiranju igračevog transfera".

Barcelonin nogometaš Lionel Messi i njegov otac u srpnju iste godine osuđeni su na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza, ali nisu završili iza rešetaka jer se presude manje od dvije godine za prvi prekšaj u Španjolskoj najčešće ukidaju.