Odlukom Vlade FBiH, Halil Subašić je na posljednjoj sjednici imenovan za direktora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO).

Prethodno je četiri mjeseca bio vršitelj dužnosti na toj poziciji, na koju je došao „iznutra“, budući da je od 2015. godine zaposlen u Zavodu.

Govoreći u intervjuu za Avaz kakvo je stanje u Zavodu, pojasnio je kako je donošenjem novog Zakona o MIO FBiH proveden prvi dio reforme mirovinskog sustava Federacije BiH, čime je osigurana financijska stabilnost Fonda.

Međugeneracijska solidarnost

– Mirovinski sustav u FBiH ustrojen je na principu međugeneracijske solidarnosti. Jasno je da, ukoliko ekonomija raste, raste i mirovinski sustav, čime se jamči njegova dugoročna stabilnost. Potrebno je istaknuti da, shodno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Federacija BiH jamči isplatu mirovina.

U nadolazećem razdoblju glavni cilj će biti daljnja reforma mirovinskog i invalidskog sustava.

Posljednja i prethodna isplata mirovina krenula je prije dosadašnjeg uobičajenog roka – petog dana u mjesecu, na upit hoće li se ta praksa i ubuduće zadržati, Subašić kaže kako s velikim zadovoljstvom može reći da su mirovine za studeni 2023. godine isplaćene u subotu, 2. prosinca.

– S obzirom na to da je članom 131. Zakona o MIO propisano da FBiH iz proračuna osigurava mjesečno sredstva za isplatu mirovina najkasnije do petog u mjesecu za prethodni mjesec, ne postoji nikakva smetnja da se isplata mirovina vrši i prije petog u mjesecu.

Usto, a uzimajući u obzir prvenstveno potrebe i interes naših korisnika mirovine, trend isplate mirovina prije petog u mjesecu će biti nastavljen, tvrdi Subašić.

Usklađivanje

– Redovito usklađivanje mirovina će biti obavljeno u skladu s odredbama Zakona o MIO. Član 79. Zakona propisuje da se mirovine usklađuju 15. travnja svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Tako da postoji opredjeljenje i postavljen je cilj, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina već od siječnja 2024. godine, pojasnio je.

– Važno je unaprijediti cjelokupan rad Federalnog zavoda, uložiti napore na poboljšanju korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda, omogućiti osiguranicima i umirovljenicima lakše i transparentnije korištenje svih usluga Federalnog zavoda, a u cilju što bržeg ostvarivanja njihovih prava.

U ovom trenutku prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji MIO u cilju reforme i unapređenja učinkovitosti rada Federalnog zavoda MIO, naglasio je Subašić.