Na inicijativu predsjednika Emmanuela Macrona, koji je ovu najavu prvi puta spominjao još u svojoj predizbornoj kampanji, od sljedećeg će mjeseca u svim francuskim osnovnim školama učenicima biti zabranjeno korištenje mobitela.

Ovaj je potez najavljen još krajem prošle godine, da bi sada bio i službeno donesen zakon kojim se propisuje upotreba mobitela u obrazovnim institucijama.

Učenici u dobi do 15 godina tako neće smjeti u školi koristiti niti jedan uređaj spojen na Internet, poput mobitela ili tableta – morat će ga ili ostaviti kod kuće ili potpuno isključiti dok su u školi, piše Bug.hr.

Zabrana se ne odnosi ne srednje škole, njima je ostavljeno na odabir žele li svojim učenicima dozvoliti ili ne korištenje elektroničkih uređaja.

Zakon stupa na snagu u rujnu, prvim danom nove školske godine. Osim korištenja mobitela za vrijeme nastave, učenicima osnovnih škola bit će zabranjeno koristiti ih i za vrijeme odmora, tj. za cijelo vrijeme dok borave u školi. Oni koji odluče ponijeti mobitele sa sobom, morat će ih na početku dana predati učitelju, te će ih moći ponovno preuzeti tek nakon nastave.