Od posljedica sezonske gripe u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci umrlo je 11 osoba. Zdravstveni radnici navode da su na području BiH zabilježene tisuće slučajeva sa simptomima sličnim gripi. Poručuju da je cjepivo jedina i najbolja preventivna mjera.

Maja Kojović, stručna suradnica za odnose s javnošću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, podsjetila je za Anadoliju da se epidemiološki nadzor nad sezonskom gripom u FBiH vrši od listopada do svibnja.

H1N1 nije svinjska gripa

U tom razdoblju, tjedno Zavodu stižu podaci sa terena.

"Prema dosadašnjim podacima, gripa je i dalje umjerenog intenziteta s porastom aktivnosti u protekle tri tjedna. U referalnom laboratoriju za gripu KCUS-a do sada su testirana ukupno 294 uzorka, od kojih je 117 pozitivno na virus gripe i to dominantno virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09", kazala je Kojović.

Zapravo, radi se o virusu za koji se pogrešno veže termin "svinjska gripa", a ustvari se radi o virusu sezonske gripe, koji je na ovom području u stalnoj cirkulaciji.

"Na području Federacije BiH imamo 16.093 slučaja sa simptomima sličnim gripi. Nažalost, od posljedica izazvanih gripom imamo registrirane smrtne slučajeve u Federaciji BiH. Od početka sezone registrirano je devet smrtnih slučajeva - četiri na području Kantona Sarajevo, tri na području Zeničko-dobojskog i dva u Tuzlanskom kantonu", pojasnila je Kojović.

Cjepivo je najbolja mjera prevencije ovog virusa.

"Uvijek preporučujemo cijepljenje kao jedini pravi vid zaštite protiv gripe. Sezonska gripa svake godine ima epidemijski potencijal. Već od drugog tjedna siječnja, kada se registrirate povećan broj oboljelih, mi već tada govorimo o prelasku epidemijskog praga i govorimo o epidemiji. Svake godine imamo smrtnih slučajeva. Prošle godine smo imali 24 smrtna slučaja prouzrokovana gripom. Najviše obolijevaju djeca školske dobi, zbog kolektiva", kazala je Kojović.

Preminuli stariji pacijenti

Ukoliko se oboli od gripe, treba je preležati i piti puno tekućine.

"U šеstоm tjednu 2020. gоdinе, dоmоvi zdrаvljа Rеpublikе Srpskе su priјаvili 7.114 аkutnih rеspirаtоrnih infеkciја (АRI), dоk је оbоljеnjа sličnih gripu rеgistrirаnо 1.473. U bоlnicаmа u Rеpublici Srpskој u оvој sеdmici priјаvljеno је 37 оbоljеlih оd tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI) i tо 17 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, dеvеt u Bоlnici Dоbој, tri slučаја u Bоlnici Priјеdоr, čеtiri slučаја u Bоlnici Biјеljinа i pо dvа slučаја u bоlnicаmа Zvоrnik i Istоčnо Sаrајеvо", navedeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Оd pоčеtkа sеzоnе ukupnо је priјаvljеnо 73.719 АRI, 12.434 ILI, i 284 SARI.

Istaknuli su da su u prоtеklоm šestom tjednu, priјаvljеnа dvа smrtnа ishоdа SARI u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, а kојi su bili pоzitivni nа virus influеncе А.

Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi s višеstrukim tеškim kоmоrbiditеtimа.

Aida Pošković-Bajraktarević, specijalist epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pojasnila je da se sada nalazimo u sedmom tjednu sezone gripe. Kako je kazala, u Kantonu Sarajevo (KS), do sada su prijavljena 673 slučaja bolesti sličnih gripi.

"Broj zaraženih uglavnom ne odudara od prethodnih godina. Ono što je karakteristično za sezonsku gripu jeste da sezona nastanka gripe varira. Može da bude u listopadu, kasnije, ali je vrhunac prosinac-veljače", izjavila je Pošković-Bajraktarević.

Ugroženi kronični bolesnici

Što se tiče preventivnih mjera, zdravstvene ustanove već na početku jeseni apeliraju na građane da se cijepe protiv gripe.

"Cijepljenje je jedina i najbolje preventivna mjera. Ona daje solidni imunitet. To je najbolja mjera, a ostale opće su održavanje osobne higijene, prvenstveno higijene ruku, pranje toplom vodom i sapunom. Prilikom kašljanja i kihanja koristiti papirnate maramice, a njih onda na adekvatan način otkloniti. Izbjegavati skupove gdje boravi veliki broj ljudi, adekvatno se hraniti, unositi dovoljne količine vitamina C i dovoljno se hidrirati", naglasila je Pošković-Bajraktarević.

Kako je kazala, kada je u pitanju cijepljenje, količina cjepiva koja je zaprimljena u listopadu već se po domovima zdravlja potrošila u prvom tjednu.

"Očigledno da ljudi poštuju naše preporuke, ako ništa, barem se cijepe. Još uvijek imamo cijepiva tako da nije kasno da se cjepe osobe koje to već nisu uradile. To mogu uraditi u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Uvijek su preporuke starijim osobama, trudnicama, djeci starijoj od šest mjeseci, osobama koje imaju oslabljen imuni sistem, a naravno i ostalim osobama koje žele da se zaštite od sezonske gripe", pojasnila je Pošković-Bajraktarević.

Smatra da je sezonska gripa najviše opasna za osobe koje imaju neka kronična oboljenja, a to su upravo te starije osobe, djeca ili osobe sa oslabljenim imunim sistemom. To onda dovodi do komplikacija poput upale pluća, mozga ili upale srednjeg uha kod djece.