Njemački Bundestag je započeo sa savjetovanjima o zakonskim promjenama koje bi donijele obvezu cijepljenja djece koja pohađaju škole ili vrtiće protiv ospica, javljaju danas njemački mediji.

„Moja je želja da niti jedno dijete više ne oboli od ospica i da nitko ne umre od posljedica ove bolesti“, rekao je državni tajnik u ministarstvu zdravstva Thomas Gebhardt.

Zato bi, kako je dodao, trebalo postići da 95 posto građana bude imuno na ospice.

Zakonske promjene predviđaju da od ožujka sljedeće godine roditelji prilikom upisa djece u škole i vrtiće moraju podnijeti i dokaz o cijepljenju djeteta protiv ospica.

Obveza bi trebala vrijediti i za osoblje u školama i vrtićima kao i medicinsko osoblje. Za nepoštivanje obveze cijepljenja je predviđena kazna od 2.500 eura.

„Cijepljenje nije samo vlastita zaštita nego i čin društvene solidarnosti. Treba misliti i na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti“, rekla je zastupnica stranke Zeleni Kordula Schulz-Ashe, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Jedina parlamentarna stranka koja ne podržava uvođenje obveze cijepljenja je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

„Ovo je ciljani napad na prava naših građana na slobodu odabira“, rekao je zastupnik AfD-a Ulrich Oehme.

Uvođenje obveze cijepljenja protiv ospica pozdravljaju i liječničke udruge koje smatraju kako porast broja oboljelih od ospica proteklih godina opravdava mjere prisile.

„Sva bi djeca trebala biti cijepljena protiv ospica jer to štiti njihove živote“, rekao je Hans-Iko Huppertz, član uprave Njemačke udruge za pedijatriju.

U ovoj godini u Njemačkoj je zabilježeno 490 slučajeva oboljenja od ospica.